Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

08. јун 2018.

Сећање на Исидору Секулић

Сећање на Исидору Секулић

У Кући краља Петра Првог синоћ је одржан други дан манифестације „Дани Исидоре Секулић“, који је обележио музичко-сценски наступ ученика Музичке школе „Станислав Бинички“ - Михајла Јелића, клавир, у класи Наташе Пандуревић Павлетић и Душана Суботића, хармоника, у класи Марије Симић. Након мини-концерта публика је уживала у представи „Моја последња главобоља“, по мотивима романа књижевнице Лауре Барне, у извођењу глумачке трупе „ПОД Театар“ - Татјане Пајовић, Бранке Бајић, Кристине Пејовић и Огњена Пејовића. 

Представа „Моја последња главобоља“ изведена је као ретроспектива Исидориног живота. Циљ је био да прикаже важност живота и рада књижевнице, као и њеног Легата остављеног у наслеђе и сећање српском народу. Представа је истакла животне недаће и личне демоне, али и тренутке надахнућа и уметничког стваралаштва. Глумице Бранка Бајић и Татјана Пајовић су публици приказале млађу и старију Исидору, кроз еволуциони приказ развитка њеног уметничког, интелектуалног и социјалног бића.

Симболика у приказивању представе у четвртак огледа се у томе што је баш „четвртак“ био значајан дан у Исидорином животу и друштвеном ангажовању. Наиме, тај дан је био резервисан за Исидорине чајанке у њеној кући у Улици Васе Пелагића 70, које су окупљале елиту друштва – еминентне писце, политичаре и уопште државнике тог времена.

У представи глумица Бранка Бајић носила је реплику хаљине Исидоре Секулић, посебно шивену за ову намену. А како је навела чланица Већа за културу Данијела Мирјанић, креацију рађену по узору на најпознатију аутентичну фотографију наше велике књижевнице, Општина Савски венац ће уступити Кући краља Петра и биће изложена у овом велелепном здању на Сењаку.

„Дани Исидоре Секулић“ почели су у среду, у Старом двору, свечаним уручењем књижевне награде „Исидора Секулић“ за 2017. годину писцу Угљеши Шајтинцу, за књигу „Жена из Хуареза“, а програмом у Кући краља Петра овогодишња манифестација је завршена.