Кнеза Милоша 69, Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

24. новембар 2017.

Повећан број места за предшколце ПУ Савски венац

Повећан број места за предшколце ПУ Савски венац

Председница ГО Савски венац Ирена Вујовић обишла је са градоначелником Београда Синишом Малим, секретаром и подсекретаром за образовање и дечју заштиту Славком Гаком и Игором Раичевићем  ОШ „Војвода Мишић“, у којој су у оквиру пројекта „Мрежа школа“ адаптиране расположиве просторије, чиме је добијено 75 места за предшколце ПУ "Савски венац“.

Мали је истакао да је у ОШ „Војвода Мишић“ реконструисан и адаптиран део школе који је био празан, те да је на тај начин ослобођено место за 75 предшколаца. Вртићи у које су малишани до сада ишли, навео је градоначелник,  на тај начин су добили исто толико места.

-Адаптација ових просторија, које су уређене заиста феноменално и деци обезбеђују максималне услове, коштала је око четири и по милиона динара. Да бисмо направили нови вртић за 250 до 300 малишана, требало би нам не мање од три милиона евра. Потребно је пронаћи локацију и обезбедити  инфраструктуру, док на овај начин паметним потезима, водећи рачуна о интересима деце и родитеља, за релативно мали новац можемо да урадимо велике ствари за Београд и Београђане – нагласио је Мали.

Он је додао да ће рад на овом пројекту бити настављен, али и да ће град настојати да у што већем броју школа, где за то постоје услови, просторије буду адаптиране, чиме ће бити направљено још места у вртићима.

– Наредне године планирамо велике ствари када је у питању предшколски систем, али и у основним школама. Имаћемо фото-албум за сваку основну школу или вртић, па ћемо на основу тога имати тачне податке о томе шта би у којој школи требало да се уради. Примера ради, овој школи је потребна нова фасада, али и трајно решење за грејање како се више не би грејала на угаљ. Направићемо пројекат и анализу свих основних школа и вртића, па ће се наредне године кренути у интензивно сређивање. Ту мислим на фасаде, дворишта, фискултурне сале и све остало што је битно да би деца имала најбоље могуће услове и безбедно окружење – закључио је Мали.

Директорка ПУ „Савски венац“ Гордана Петровић је истакла да отварање оваквих простора при школама, не само на Савском венцу, већ на читавој територији града Београда, значи свима који се налазе у образовном систему.

– Деца предшколског узраста, која ће ићи у вртић у оквиру основне школе, биће на неки начин адаптирана и сигурно ће им полазак у школу бити олакшан. Морам да похвалим улогу и иницијативу града Београда, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и посебно Секретаријата за образовање и дечју заштиту града Београда – рекла је Гордана Петровић.