Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

26. септембар 2019.

Спровођење Агенде 2030 на локалу: „The Food Shifters ” – одрживо управљање вишковима и отпадом од хране у граду Београду

Спровођење Агенде 2030 на локалу: „The Food Shifters ” – одрживо управљање вишковима и отпадом од хране у граду Београду

У петак, 20. септембра, у Привредној комори Србије одржан је радни састанак пројекта „The Food Shifters – управљање вишковима и отпадом од хране“. Овај једногодишњи пилот пројекат спроводи Немачка развојна сарадња кроз ГИЗ пројекат „Управљање отпадом у контексту климатских промена“, а у партнерству са Програмом Уједињених нација за развој (UNDP) у Србији и Градом Београдом.

Састанку су поред представника ових институција присуствовали представници осталих партнера на пројекту – Министарства заштите животне средине, Секретаријата за заштиту животне средине града Београда, ЈКП „Градска чистоћа“, Центра изврсности за циркуларну економију и климатске промене, Градске општине Савки венац, НАЛЕД-а, компаније ESOTRON,  НВО „Оснажена“, Центра за одрживи развој 011, као и Привредне коморе Србије – Центра за циркуларну економију и Сектора пољопривреде.

Састанку на којем је представљена методологија и планиране активности, као и улога свих партнера у реализацији пројекта, испред Oпштине Савски венац присуствовале су председница Савета за родну равноправност ГО Савски венац Ивана Јокић и чланица савета Сања Еминовски.

Основни циљ пројекта је пилотирање иновативног модела за решавање питања управљања вишковима и отпадом од хране у граду Београду, кроз развој и увођење добровољне шеме за управљање овим токовима путем успостављања дигиталне платформе и мобилних апликација.

На основу планираног мапирања највећих генератора вишкова и отпада од хране у граду Београду (продајни објекти, ресторани, хотели и јавне институције), као и мерења количине и врсте ових токова, дефинисаће се модели за смањење настајања вишкова и отпада од хране и њихову редистрибуцију, у циљу стављања хране на располагање најугроженијим становницима града. Резултати пројекта ће поред друштвено-економске користи и смањења емисија гасова са ефектом стаклене баште допринети и граду Београду у достизању циљева одрживог развоја у оквиру Агенде 2030.

 

Top