Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

08. март 2021.

СРЕЋАН 8. МАРТ – МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЖЕНА

СРЕЋАН 8. МАРТ – МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЖЕНА

Данас се међународни дан жена обележава у читавом свету, а настао је као последица борбе за  економску, политичку  и социјалну равноправност жена и мушкараца, дан када се присећамо не само оних одлучних и храбрих жена које су нас кроз историју задужиле својим изузетним доприносом у развоју наше општине, већ и свих оних жена мајки, бака, супруга, ћерки и сарадница, без којих не бисмо били оно што јесмо.


Драге даме срећан вам 8. март! Хвала вам што сте стуб својих породица и нашег Савског венца. Будите успешне и јаке на свим пољима, јер без јаке и успешне жене нема ни јаке породице, нити јаког друштва, а ни јаке државе рекао је председник Градске општине Савски венац Милош Видовић приликом честитања празника свим суграђанкама и навео да је овај дан посвећен захвалности и поштовању према женама, али и прилика да се подсетимо свих њихових друштвених, политичких и економских достигнућа. 


Жене су показале да је цивилизована, достојанствена, али и храбра и непоколебљива борба за унапређење њиховог положаја у друштву заправо од користи свима нама. Ваш напредак доноси прогрес Савском венцу али и целој заједници. И зато желим да знате да у овом циљу нисте саме. Општина Савски венац, и ја као председник, а пре свега као човек сам уз вас – поручио је суграђанкама председник Видовић.


Председник је такође оценио да су жене у послу, али и у животу рационалније од мушкараца, пожртвованије и да не одустају тако лако од циља и посебно нагласио да оне заслужују пажњу, уважавање и нежност сваког дана, а не само 8. марта, те и да је економско оснаживање и еманципација жена најважнији корак на путу ка њиховој равноправности. Сваког дана морамо показивати нашим мајкама, супругама, сестрама, бакама, рођакама, пријатељицама и колегиницама колико ценимо све што чине за нас, сав њихов труд и посвећеност и узвратити им на подједнако леп начин, помажући им додатно да се у потпуности остваре како у послу тако и у приватном животу. 


Данас стојећи раме уз раме са припадницима мушке популације, а негде и за корак испред њих показујете да сте достојне наследнице и чувари ове традиције борбе посебног жара који никад не сме бити угашен – поручио је Видовић и додао да нам је свима у интересу да поштованих и успешних жена буде што више међу нама, да буду задовољне пажњом и поштовањем које им указујемо. Велики је допринос жена на свим пољима развоја и напретка Савског венца. Оне својим активним учинком, знањем и истрајношћу заузимају значајно место у друштвеном, политичком и културном животу наше општине и Србије у целини. Тај процес и даље траје и у томе их, као друштво у целини морамо свесрдно подржавати.


Свака жена мора бити поштована и недискриминисана током целе године. Ми ћемо се као општина трудити и радити на побољшању положаја у друштву, већу заступљеност у јавном животу, унапређењу политичког и економског положаја жена. Циљ нам је да заједно градимо инклузивно друштво једнаких могућности, без дискриминације по било каквој основи – закључио је Видовић и додао  да се напредак наше општине и друштва у целини мери се по томе колико смо постигли ту једнакост и освојили нове слободе.
 

Top