Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

17. октобар 2017.

СУБНОР САВСКИ ВЕНАЦ ОБЕЛЕЖИО 73. ГОДИШЊИЦУ ОСЛОБОЂЕЊА БЕОГРАДА

СУБНОР САВСКИ ВЕНАЦ ОБЕЛЕЖИО 73. ГОДИШЊИЦУ ОСЛОБОЂЕЊА БЕОГРАДА

Општински одбор СУБНОР-а Савски венац у сарадњи са Градском општином Савски венац и председницом Иреном Вујовић, организавао је свечаност поводом обележавања 73 године од ослобођења Београда у Другом светском рату, а тиме и општине Савски венац.

Скуп је отворила и поздравила све присутне госте потпредседница СУБНОР-а Савски венац Славка Солар, а потом је уследила химна „Партизан сам тим се дичим“.

Након одате поште погинулим борцима у НОР-у, као и борцима и члановима СУБНОР-а  умрлим у послератном периоду, пуковник авијације Зденко Дупланчић, борац Прве пролетерске НОУ бригаде и учесник битке за ослобођење Београда говорио је о борбама које су се тих дана, октобра месеца 1944.године, водиле улицама града.

Свечаном  скупу присуствовао је председник Скупштине Градске општине Савски венац Немања Берић са члановима Већа, испред Републичког одбора СУБНОР-а Србије заменик председника Видосав Ковачевић, потпредседник Градског одбора  СУБНОР-а Београда Душан Касум, директор Школе при Амбасади Руске Федерације у Београду Сеник Николај Михајлович, представник Војне гимназије у Београду мајор Десимир  Милићевић, делегације антифашистичких и борачких организација и то: Заједнице удруга антифашистичких бораца и антифашиста Загребачке жупаније и Града Загреба, Удруге Вуковарских антифашиста, Удруге антифашиста и антифашистичких бораца Града Сплита, борачке организације Бијелог Поља из Црне Горе, делегације СУБНОР-а Уба, Житишта и Банатског Вишњићева, представници ратних јединица при ГО СУБНОР Београда, председник Удружења бораца Шесте личке пролетерске дивизије Никола Тесла, председник Удружења „20. децембар“ из Вранића, чланови Удружења Шпанских бораца 1936-39. и Савеза потомака ратника Србије 1912-1920, представник Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије, чланови Одреда извиђача „Франце Прешерн“, као и представници школа, организација и удружења који поштују НОБ и борачку организацију.  

У културно-уметничком програму учествовали  су ученици Војне гимназије у Београду, ученици  ОШ „Исидора Секулић“ са професором Иваном Мишкељином, деца Предшколске установе Савски венац - вртићи „Анђелак“ и „Принцеза Оливера“.

На крају свечаности, уз захвалност учесницима и гостима, председник борачке организације обавестио је присутне да СУБНОР у наредном месецу обележава 75 година од формирања дивизија и корпуса као и да се следеће године обележава 70 година од формирања СУБНОР-а Србије, прве ветеранске организације у свету.