Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

13. новембар 2018.

Сутра бесплатни прегледи у Дому Здравља „Савски венац“ поводом Светског дана борбе против дијабетеса

Сутра бесплатни прегледи у Дому Здравља „Савски венац“ поводом Светског дана борбе против дијабетеса

Поводом обележавања Светског дана борбе против дијабетеса Општина Савски венац у сарадњи са Домом здравља Савски венац сутра, 14. новембра, организује бесплатне превентивне прегледе за грађане.

Заинтересовани суграђани који дођу сутра у периоду од 07 до 11 часова у ДЗ Савски венац (Пастерова 1) моћи ће бесплатно да измере шећер у крви, крвни притисак, body mas индекс, да ураде тест за скрининг дијабетеса и кардиоваскуларних обољења, као и да добију савете о здравим стиловима живота за смањење ризика за настанак ових обољења.

Дијабетес се данас убраја међу најчешћа обољења у свету, а то се објашњава модерним стилом живота и повећањем спољашњих узрочних фактора међу којима најзначајније место имају гојазност и одсуство физичке активности.

Према подацима Светске здравствене организације од дијабетеса болује више од 190 милиона људи широм света. У Србији је дијабетес пети водећи узрок умирања и пети водећи узрок оптерећења болестима. Према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, у Србији приближно 710.000 одраслих особа има дијабетес. Према подацима Регистра за дијабетес у Србији, готово 1/3 пацијената већ има једну или више касних компликација у тренутку откривања дијабетеса. Ове компликације значајно утичу на квалитет живота оболелих и главни су узрок привремене или трајне неспособности и превремене смрти.

Веома је важно редовно контролисати своје здравље и заменити лоше навике здравим стилом живота као што је правилна исхрана, одржавање оптималне телесне тежине и физичка активност.

Прегледи ће се обављати у холу ДЗ „Савски венац“ , у приземљу.

Top