Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

20. октобар 2021.

СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕНА 77. ГОДИШЊИЦА ОД ОСЛОБОЂЕЊА САВСКОГ ВЕНЦА И БЕОГРАДА

СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕНА 77. ГОДИШЊИЦА  ОД ОСЛОБОЂЕЊА САВСКОГ ВЕНЦА И БЕОГРАДА

Поводом обележавања Дана ослобођења Београда и општине Савски венац у Другом светском рату, СУБНОР Савски венац је организовао данас скуп у свечаној сали Градске општине.

Манифестацију је свечано отворила председница СУБНОР-а Савски венац Олга Стоиљковић Трифуновић. Испред општине присутне је поздравио председник Скупштине ГО Савски венац Страхиња Кукић.

Председница је истакла да је ослобођење главног града имало морално-политички значај и изазвало нов борбени полет за коначно ослобођење земље. Београдска операција је почела 10, а завршила 20. октобра - ослобођењем Београда и 22. октобра ослобођењем Земуна, у заједничкој операцији Народноослободилачке војске Југославије и јединица совјетске Црвене армије. 

Из извода ратних дневника, директор „Рефлектор театра“ Марко Панајотовић цитирао је наређења и заповеста Штаба Првог пролетерског корпуса за напад на Београд као и за коначно ослобођење отаџбине од фашистичког окупатора. 

Приређен је и пригодан културно-уметнички програм у коме су учествовала деца Уметничког центра „Змај“ под руководством  Софије Малић, кадети Војне гимназије које је предводила педагог Марија Сарић, ученица ОШ „Војвода Мишић“ Милица Мраовић и Радивој Кнежевић, драмски уметник. 

Top