Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

20. октобар 2022.

СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕНА 78. ГОДИШЊИЦА ОД ОСЛОБОЂЕЊА САВСКОГ ВЕНЦА И БЕОГРАДА

СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕНА 78. ГОДИШЊИЦА ОД ОСЛОБОЂЕЊА САВСКОГ ВЕНЦА И БЕОГРАДА

Поводом обележавања Дана ослобођења Београда и општине Савски венац у Другом светском рату, СУБНОР Савски венац је организовао скуп у свечаној сали Градске општине.

Манифестацију је свечано отворила председница СУБНОР-а Савски венац Олга Стоиљковић Трифуновић. Испред општине присутне је поздравио председник Скупштине ГО Савски венац Страхиња Кукић.

Присутне је поздравила Олга Стоиљковић Трифуновић која је истакла да је ослобођење главног града имало морално-политички значај и изазвало нов борбени полет за коначно ослобођење земље. У пригодном реферату, из извода ратних дневника, цитирала је наређења и заповести Штаба Првог пролетерског корпуса за напад на Београд као и за коначно ослобођење отаџбине од фашистичког окупатора.
Приређен је и пригодан културно-уметнички програм у коме су учествовале ученице Војне гимназије, Виктор - Вања Блам и Ана Симоновић из Руског дома, ученици ОШ „ Радојка Лакић“ и ОШ „Војвода Мишић“ који су награђени на литерарном и ликовном конкурсу.
Председник СУБНОР-а Србије генерал Видосав Ковачевић уручио је „МЕДАЉУ БОРЦА“ Јакици Поповић, борцу Народноослободилачког рата и признање „ВЕЛИКО ХВАЛА“ за допринос у развијању и осавремењивању традиција ослободилачких и одбрамбених ратова и очувању тековина антифашистичке борбе Србије председнику Градске општине Савски венац Милошу Видовићу. У име председника ГО Савски венац признање је примио Страхиња Кукић, председник Скупштине ГО Савски венац.
У преподневним часовима чланови СУБНОР-а Савски венац и Прве пролетерске учествовали су на меморијалном дефилеу "Победа слободе", од хотела Москва на Теразијама до Трга Републике. На Тргу Републике одржан је сценско-музички спектакл “Песма слободи”, концерт партизанских песама праћен драмским, плесним и видео секвенцама.
 

Top