Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

17. март 2019.

У ДКЦ „Мајдан“ одржан турнир „Краљица шаха“

У ДКЦ „Мајдан“ одржан турнир „Краљица шаха“

Шаховски клубови „Партизан“ и „Делфин“ у сарадњи са општином Савски венац организoвали су данас турнир у шаху за девојчице основношколског узраста под називом „Краљица шаха“, у просторијама Дечијег културног центра „Мајдан“. Догађај је отворила шахисткиња, велемајстор, Алиса Марић, а присутне су поздравили чланица Већа општине Савски венац Данијела Мирјанић и председник Шаховског клуба „Партизан“ Јован Обрадовић.

Јован Обрадовић је истакао да Шаховски клуб „Партизан“ и Шаховски клуб „Делфин“ трећу годину заредом организују овај турнир и додао да се ове године пријавило 250 девојчица.

-Мислим да је ово сјајана манифестација која прати наш осмомартовски турнир. Циљ турнира није остваривање шаховских резулатата, већ промоција женског спорта. Трудимо се да укључимо девојчице у наш спортски систем, у нашу шаховску породицу, како бисмо створили неке нове генерације здравих и успешних жена - поручио је Обрадовић.

Алиса Марић је рекла да велики одзив девојчица данас говори о популарности шаха.

-Шах се иначе сматра мушком игром, а оволико интересовање показује да имамо масовност и у женском шаху-  истакла је Марић.

Чланица Већа општине Савски венац Данијела Мирјанић је подсетила да се турнир одржава трећи пут на Савском венцу у циљу промоције женског спорта и укључивања што већег броја девојчица у систем спорта.

-Општина Савски венац је са задовољством подржала ову манифестацију. Данас ћемо имати преко 250 девојчица које ће играти брзо-потезни шах, а циљ јесте промоција спорта и укључивање деце у систем спорта, пре свега шаха, јер шах је један витешки спорт уз помоћ којег се, осим физичке, развија и ментална снага. Данас ће свака девојчица добити и медаљу, а капитен групе ће добити пехар – рекла је Мирјанић, истичући важност подстицања деце на здрав начин живота.

Подршку девојчицама пружили су секретарка за спорт и омладину Драгана Бјеловић, члан Већа општине Савски венац Урош Трипковић, шефица Канцеларије „UN Woman” у Србији Милана Рикановић, амбасадор Шведске у Србији Њ.Е. Јан Лундин, као и представници амбасада Русије, Бугарске и Индије.

Спонзор турнира је фирма „Al grosso“ која је обезбедила поклоне за све учеснице на турниру.

 

Top