Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

29. март 2018.

У недељу породични дан у Музеју Југославије

У недељу породични дан у Музеју Југославије

У недељу, 01.априла, у периоду од 10 до 14 часова, Музеј Југославије постаће место на којем су деца најважнији посетиоци. Када се деца појаве на улазу у Музеј, дочекаће их продавци, поздравити лично, замолити да буду тајни детективи тако што ће да реше задату мисију на изложби „Музејска лабораторија“, где их дочекује кустос музеја и даје даље инструкције.

Улаз је слободан за све учеснике који се могу прикључити програму у било ком тренутку између 10 и 14 часова, а програм траје онолико колико је потребно учесницима да заврше игру.

Изложбом „Музејска лабараторија“ приказан је пресек фонда Музеја Југославије, који се претежно састоји од поклона које је Јосип Броз Тито добијао током живота. Како су поклони изузетно разнолики по облицима, земљама порекла, али и по времену којем припадају, пролазак кроз ову изложбу за најмлађе посетиоце замишљен је као својеврсно путовање око света у форми детективске игре. Решавајући један по један траг, деца се крећу кроз изложбу путујући од једног до другог континента, из једног временског периода у други временски период, учећи кроз експонате о историјским догађајима и личностима, удаљеним културама, локалним обичајима, али и о самим музејима. На крају, мапа их доводи до циљног одредишта – где се налази и награда за сваког учесника.

Програм је замишљен тако да активно учествују и деца и њихови пратиоци, тако што деца добијају упутства како да укључе одрасле у игру, али и да воде рачуна о томе да се они у музеју понашају на одговарајући начин. На тај начин, деца брзо усвајају кодекс понашања у установи културе осећајући да су изузетно важни и одговорни – наведено је у саопштењу Музеја Југославије.