Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

13. март 2019.

У суботу бесплатни дермоскопски прегледи у Дому здравља „Савски венац“

У суботу бесплатни дермоскопски прегледи у Дому здравља „Савски венац“

Општина Савски венац у сарадњи са Домом здравља „Савски венац“, у Месецу борбе против карцинома, организује бесплатне превентивне дермоскопске прегледе за грађане у суботу, 16. марта у периоду од 9.00 до 16.00 часова.

Дермоскопија је неинвазивна дијагностичка метода која омогућава прецизнију дијагностику промена на кожи. Сви облици рака коже у сталном су порасту у свету и у Србији. Став Светске здравствене организације је да је прекомерно излагање УВ радијацији озбиљно питање јавног здравља и да има веома битну улогу у настанку рака коже. Због добро организованих кампања за превенцију и рано откривање рака коже, у развијеним земљама се 80 одсто меланома открије у раној фази болести, за разлику од Србије где лечење започиње најчешће касно. Светска искуства потврђују да је, уколико се болест открије у раној фази, могућност излечења 90 одсто.

Разлози овако поразних исхода у Србији су, како недовољна свест о неопходности правилне заштите коже од негативног утицаја сунчевог зрачењa, тако и одбијање особа са потенцијално опасним променама на кожи да признају да се болест може догодити њима, што доводи до касног обраћања лекару и дерматологу.

Прегледe ће вршити спец. дерамтовенеролог у просторијама Дома здравља „Савски венац“ у Пастеровој 1.

 

Top