Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

03. октобар 2019.

У суботу бесплатни прегледи дојки за суграђанке са територије општине у ДЗ „Савски венац“

У суботу бесплатни прегледи дојки за суграђанке са територије општине у ДЗ „Савски венац“

Општина Савски венац у сарадњи са Домом здравља „Савски венац“ организује бесплатне ултразвучне и палпаторне прегледе дојки, а према потреби и мамографска снимања за суграђанке са територије општине, који ће се обављати у суботу, 5. октобра  у просторијама Дома здравља у Пастеровој 1, од 8 до 16 часова.

Суграђанке ће без упута и без здравствене књижице моћи да обаве прегледе, као и да добију едукативне савете о самопрегледу дојки и значају превентивних прегледа.

Ова акција организује се у Месецу борбе против карцинома дојке како би се скренула пажња на распрострањеност рака дојке и подигла свест о значају превенције и раног откривања, као и о могућностима правовременог започињања лечења особа оболелих од рака дојке.

 

Избор животних навика игра кључну улогу за здравље груди сваке жене. Редовна физичка активност, избегавање гојазности и регулација телесне тежине, као и избалансирана исхрана су битни фактори за очување здравља груди.

 Према доступним подацима, ширењем свести о превенцији ризикофактора и променом начина живота код око 25% до 33% жена може се превенирати рак дојке.

Када се рак дојке открије у раној фази уз адекватну дијагностику и лечење, шансе за излечење и продужетак живота су далеко веће него у случајевима када се ова болест открије у касној фази и у преко 90% случајева лечење има добру прогнозу. Међутим, због касног откривања болести смртност од карцинома дојке још увек је веома висока.

Свака жена треба да обавља самопреглед дојки сваког месеца и да започне са редовним мамографским прегледима дојки најкасније од 50. године живота.

Top