Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

29. јануар 2020.

У суботу бесплатни прегледи у Дому здравља „Савски венац“ за грађане са територије општине

У суботу бесплатни прегледи у Дому здравља „Савски венац“ за грађане са територије општине

Општина Савски венац у сарадњи са Домом здравља „Савски венац“  организује бесплатне ултразвучне прегледе штитне жлезде у суботу, 1. фебруара који су намењени грађанима Савског венца.

 Прегледи ће се обављати  у просторијама ДЗ „Савски венац“ у Пастеровој 1, у периоду од 8 до 16 часова, а организују се поводом обележавања Светског дана борбе против малигних болести.

 

Први симптоми неправилног рада штитне жлезде су отицање врата, необјашњив губитак или добијање на тежини, опадање косе, као и промене енергије и расположења. Како штитна жлезда контролише рад метаболизма, њен поремећај може довести и до проблема с плодношћу, али и повишеним крвним притиском, оштећењем срца, као и психичким проблемима у облику депресије.

Претпоставка је да ће се свака пета жена у једном периоду живота сусрести с поремећајем штитне жлезде, а и број оболелих мушкараца све је већи, тврде стручњаци.

Осим генетике, болести штитне жлезде погодују стресан живот, неправилна исхрана и промене хормонског статуса попут трудноће и менопаузе. Поремећаји у раду те важне жлезде данас су други по реду ендокрини проблем по учесталости, након дијабетеса.

Top