Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

14. новембар 2019.

У суботу бесплатни прегледи у Дому здравља „Савски венац“ за грађане са територије општине

У суботу бесплатни прегледи у Дому здравља „Савски венац“ за грађане са територије општине

Поводом обележавања Светског дана борбе против дијабетеса општина Савски венац у сарадњи са Домом здравља „Савски венац“  организује бесплатне прегледе који ће се обављати у суботу, 16. новембра  и намењени су грађанима Савског венца.

 У просторијама ДЗ „Савски венац“ у Пастеровој 1 (Саветовалиште за дијабетес, приземље) у периоду од 8 до 16 часова, грађани ће моћи бесплатно да обаве мерење нивоа шећера у крви и крвног притиска, ЕКГ, мерење body mas индекса, као и да ураде тест за скрининг дијабетеса и кардиоваскуларних обољења уз савете лекара о здравим стиловима живота за смањење ризика настанка ових обољења.

Без обзира што је ова болест одавно позната, може се назвати обољењем савременог доба, будући да је најчешће проузрокована савременим начином живота, од којих су најчешћи недовољна физичка активност, неправилна исхрана, гојазност и изложеност стресу.

Према подацима Светске здравствене организације свака 11. особа у свету болује од шећерне болести. У Србији је дијабетес пети водећи узрок умирања и пети водећи узрок оптерећења болестима.

Под слоганом „Дијабетес и породица – дијабетес утиче на породицу“ као одговор на све већи број оболелих од шећерне болести широм света активности су усмерене на подизање свести о утицају дијабетеса на породицу и неопходности пружања подршке таквим породицама.

Веома је важно редовно контролисати своје здравље код изабраног лекара и заменити лоше навике здравим стилом живота, правилном исхраном, одржавањем оптималне телесне тежине и физичком активношћу.

Top