Кнеза Милоша 69, Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

28. септембар 2017.

У суботу бесплатни превентивни прегледи дојки у ДЗ „Савски венац“

У суботу бесплатни превентивни прегледи дојки у ДЗ „Савски венац“

На иницијативу председнице општине и председнице Савета за родну равноправност Града Београда Ирене Вујовић, а поводом предстојећег Месеца борбе против рака дојке, Градска општина Савски венац у сарадњи са ДЗ „Савски венац“ организује у суботу, 30. септембра, бесплатне ултразвучне и мамографске прегледе дојки, у просторијама Дома здравља (Пaстерова 1), од 08 до 16 часова.

Све суграђанке ће бити у прилици да без упута и здравствене књижице обаве бесплатне превентивне ултразвучне прегледе дојки код специјалисте гинекологије и акушерства, а по потреби и мамографски преглед дојки. Осим прегледа, суграђанке ће моћи да добију и едукативне савете о самопрегледу дојки и значају превентивних прегледа.

У Србији се сваке године региструје око 4.000 новооткривених случајева карцинома дојке, а уколико се карцином дијагностикује у раној фази и након тога лечи, проценат излечења је чак 97 одсто. Како бисмо спречили морталитет и потенцијални инвалидитет код жена, инсистира се на превентивним прегледима.

Број оболелих од рака дојке у Србији је сличан просечном броју оболелих од тог малигнитета у европским земљама, али је Србија на другом месту по броју смртних случајева од те болести. Разлог поражавајуће статистике је управо у недовољном информисању о проблему и недостатку времена за спречавање узрока његовог настанка.

Октобар се, као Међународни месец борбе против рака дојке, обележава у многим земљама широм света, како би се скренула пажња на распрострањеност рака дојке и подигла свест о значају превенције и раног откривања, као и о могућностима правовременог започињања лечења особа оболелих од рака дојке.

Позивамо све суграђанке да одвоје време за своје здравље и у суботу 30. септембра, од 08 до 16 часова, обаве бесплатне прегледе.