Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

06. јун 2018.

Угљеши Шајтинцу књижевна награда „Исидора Секулић“

Угљеши Шајтинцу књижевна награда „Исидора Секулић“

Свечаним уручењем књижевне награде „Исидора Секулић“ за 2017. годину писцу Угљеши Шајтинцу, за збирку прича „Жена из Хуареза“ у издању „Архипелага“, данас је у Скупштини града отворена манифестација „Дани Исидоре Секулић“. Новчану награду у износу од 120.000 динара добитнику је уручио председник Скупштине општине Савски венац Немања Берић, а Повељу и Плакету председник жирија Петар В. Арбутина.

 

Од пристиглих 62 наслова који задовољавају пропозиције књижевне награде „Исидора Секулић“, жири у саставу Радинка Стојковић (члан), Мајо Даниловић (члан) и Петар В. Арбутина (председник жирија) у ужи избор одабрао је пет дела. Једногласном одлуком чланова жирија награда, која носи име наше велике књижевнице Исидоре Секулић, је припала Шајтинцу.

 

Честитајући добитнику награде, председник Скупштине општине Савски венац Немања Берић изразио је задовољство што се галерији великана који су до сада освајали ову значајну награду у српској књижевности, од ове године придружио и Угљеша Шајтинац.

 

-Општина Савски венац негује традицију сећања на Исидору Секулић, јер као што њена дела трају и трајаће вековима, тако и ова књижевна награда постоји већ 50 година – рекао је Берић.

 

Књижевну награду „Исидора Секулић“ Општина Савски венац установила је 1967. а први пут доделила 1968. године. Награда је и ове године додељена у оквиру манифестације „Дани Исидоре Секулић“, а програм у Свечаној сали Скупштине града обогатио је наступ Браће Теофиловић.

 

„Дани Исидоре Секулић“ наставиће се и сутра од 19 часова, у Кући краља Петра Петра Првог на Сењаку, где посетиоце очекује концерт ученика Музичке школе „Станислав Бинички“, као и представа „Моја последња главобоља“ коју ће извести  чланови глумачке трупе „ПОД Театар“ по тексту књижевнице Лауре Барне.

 

Улаз је слободан.

 

Top