Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

28. септембар 2018.

Угоститељско- туристичка школа са Савског венца домаћин сусрета „ГАТУС 2018“

Угоститељско- туристичка школа са Савског венца домаћин сусрета „ГАТУС 2018“

Синоћ су у хотелу Palace” отворени седми по реду међународни гастрономско- туристички сусрети средњих стручних школа “ГАТУС 2018”, а овогодишњи домаћин је Угоститељско-туристичка школа са Савског венца. На манифестацији која траје три дана учествује 12 школа и преко 100 ученика и професора из Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије.

Основи циљеви ГАТУС- а су подстицање и развој сарадње међу школама чланицама  кроз различите активности, размена примера добре праксе, промовисање угоститељства и туризма као струке и стварање повољних околности за професионални развој ученика.

Манифестацију је отворио заменик председнице Општине Савски венац Зоран Коцић који је истакао да су овакви сусрети веома  значајни, ђацима за стицање нових знања и вештина , а школама  учесницама јер подстичу њихову међусобну  сарадњу, а знатно доприносe и туристичком развоју општина, градова и држава учесница- поручио је Коцић пожелевши успех такмичарима и пре свега лепо дружење.

Према речима идејног творца ових сусрета, Славице Штерк, професорке из Новог Места у Словенији, осим такмичења, сврха је размена ученика у циљу реализације практичне наставе у школи и привреди, припрема, организација и продаја различитих туристичких производа, припрема и извођење угоститељско- туристичких догађаја,  аплицирање за међународне пројекте и заједнички наступ на њима.

Такмичење ће се одржати у Угоститељско-туристичкој школи и школској радионици хотелу „Palace“. Такмичарске дисциплине у којима се такмиче ученици су свечани ручак-банкет и фламбирање посластице, туристички тродневни аранжман на тему “Трагом познате личности мога краја“ (културно-историјска личност) и припрема јела по поруџбини од пастрмке и припрема посластице по поруџбини.