Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

06. март 2019.

УТОРКОМ БЕСПЛАТНЕ ПОСЕТЕ МУЗЕЈУ АФРИЧКЕ УМЕТНОСТИ ЗА ГРАЂАНЕ САВСКОГ ВЕНЦА

УТОРКОМ БЕСПЛАТНЕ ПОСЕТЕ МУЗЕЈУ АФРИЧКЕ УМЕТНОСТИ ЗА ГРАЂАНЕ САВСКОГ ВЕНЦА

Изложба „Духови Африке – ритуална западноафричка уметност“ отворена је у Музеју афричке уметности у Београду.

Изложени предмети повезани су са религијском праксом и духовним веровањима Африканаца. Различити духови, од предачких фигура до небеских супружника, агрикултурних митских хероја или духова заштитника приказани су на маскама, скулптурама, дрвеним фигурама, амулетима, тканинама и ловачком оделу. На поставци је приказано око педесет предмета који воде порекло из западноафричких народа Бага, Ашанти, Догон, Бамана, Јоруба, Сенуфо, Бауле, Дан, Бобо, Моси. Експонати су настали средином и током друге половине 20. века, а већином потичу из збирке Веде и др Здравка Печара, донатора и идејних твораца Музеја афричке уметности. Поставка је обогаћена фотографијама и архивским материјалом који илуструје значења и контекст употребе ритуалних предмета.

Захваљујући доброј сарадњи између Општине Савски венац и Музеја афричке уметности, до краја марта, сваког уторка од 17 часова, за грађане Савског венца биће организована  бесплатна вођења кроз изложбу. Због ограниченог броја посетилаца у групи потребно је да се заинтересовани суграђани пријаве на број телефона 011/2061-800, сваког радног дана, или на мејл адресу: besplatno@savskivenac.rs

Изложба је отворена до 15. априла, а за најмлађе посетиоце сваке недеље у 11 сати одржавају се пратеће креативне радионице.

 

Top