Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

01. март 2019.

Уторком бесплатне посете Музеју афричке уметности за грађане Савског венца

Уторком бесплатне посете Музеју афричке уметности за грађане Савског венца

У Музеју афричке уметности вечерас у 19 часова биће отворена нова тематска изложба под називом “Духови Африке – ритуална западноафричка уметност”, вишег кустоса Александре Продановић Бојовић. Изложбу ће отворити др Сенка Ковач, професор Одељења за етнологију и антропологију Филозофског факултета у Београду.

 

Предмети изабрани за излагање повезани су са религијском праксом и духовним веровањима западноафричких народа. Различити духови, од предачких фигура до небеских супружника, агрикултурних митских хероја или духова заштитника биће приказани на маскама, скулптурама, дрвеним фигурама, амулетима, тканинама и ловачком оделу. На поставци ће бити приказано око педесет предмета који воде порекло из западноафричких народа Бага, Ашанти, Догон, Бамана, Јоруба, Сенуфо, Бауле, Дан, Бобо, Моси. Експонати су настали средином и током друге половине 20. века, а већином потичу из збирке Веде и др Здравка Печара, донатора и идејних твораца Музеја афричке уметности. Поставка је обогаћена фотографијама и архивским материјалом који илуструје значења и контекст употребе ритуалних предмета.

 

Захваљујући доброј сарадњи између Општине Савски венац и ове установе културе до краја марта, сваког уторка од 17 часова, Музеј афричке уметности отвориће своја врата за грађане Савског венца и омогућити им бесплатна вођења кроз ову изложбу. Због ограниченог броја посетилаца у групи потребно је да се заинтересовани суграђани пријаве на број телефона 011/2061-800, сваког радног дана, или на мејл адресу: besplatno@savskivenac.rs.

 

Више информација о изложби налази се на званичном сајту Музеја: http://www.mau.rs/sr/

Top