Кнеза Милоша 69, Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

29. новембар 2017.

Велико интересовање публике на отварању прве ВР уметничке изложбе

Велико интересовање публике на отварању прве ВР уметничке изложбе

Прва уметничка ВР изложба у Србији под називом “Фиделиум” свечано је отворена синоћ у Кући краља Петра  Првог на Сењаку, у присуству председника Скупштине ГО Савски венац Немање Берића и чланице Већа ГО Савски венац Данијеле Мирјанић. За отварање изложбе владало је велико интересовање публике, а процена организатора је да је првог дана изложбу посетило преко 500 људи.

Аутор изложбе Милан Марковић окупио је десет успешних и афирмисаних уметника млађе генерације чији су радови изложени на традиционалан, галеријски начин, а први пут у Србији посетиоци су имали прилику да цео уметнички опус ових креативаца погледају и у виртуелној реалности захваљујући VR all art пројекту.

Гала Чаки, Марко Кусмук, Наталија Миладиновић, Немања Окиљевић, Петар Моштић, Петар Сибиновић, Стефанија Михајловић, Тијана Којић, Уна Николић и Здравко Јанковић препознали су овај концепт изложбе као добар начин за представљање својих дела. 

Како наводи аутор изложбе Милан Марковић, ови млади креативци су отворени за нове начине стварања, али и излагања, а њихова дела су инспиративна да се у том представљању направи иновативни потез.

-Најпознатије светске галерије уврстиле су виртуелну реалност у своје поставке и оне су нам биле узори, а тај иновативан начин представљања дела омогућио нам је домаћи пројекат VR all art који ову идеју марљиво развија већ неколико месеци. С друге стране, не желимо да запоставимо традиционални начин излагања уметнина који је и даље посетиоцима најближи - истиче Александра Вуковић, једна од оснивача изложбе Фиделиум.

Отварању изложбе присуствовала је и Ана Илић, саветница премијерке за филмску индустрију, креативне индустрије, туризам и дигиталну забаву. Она је истакла да је Влади Републике Србије значајна култура и да је веома задовољна што је изложба “Фиделиум”, као спој традиционалног и модерног у култури, изазвала толику пажњу јавности, те је позвала уметнике да наставе да стварају у Србији.

Изложба ће бити отворена до 2. децембра, а улаз је бесплатан.