Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

24. фебруар 2009.

ВРХУНСКИ СКУП УРОЛОГА НА СВЕТСКОМ НИВОУ

У организацији Општине Савски венац, у свечаној општинској сали одржана је 24. фебруара конфенреција за штампу поводом скупа светских уролога, врхунских стручњака у реконструктивној гениталној хирургији. О својим искуствима у овој области, где је највише било речи о промени пола, говорили су неки од наших водећих стручњака у тој области: др Мирослав Ђорђевић из Дечје клинике у Тиршовој (иначе и доцент на Медицинском факултету), као и Проф Др Душан Станојевић из ГАК "Народни фронт", који су наводили своја искуства и занимљиве примере из праксе у којој су до сада извршили око 150 промена пола на домаћим и још стотинак на иностраним пацијентима. Тим стручњака на чијем челу се они налазе, објавио је само у последњих годину дана четири научна рада у најеминентнијим светским часописима из области урологије и гениталне реконструкције, што је један од разлога њихове популарности у свету. Отуд и чињеница (не само због ниожих цена ових ооперативних захвата у односу на свет) да страни пацијенти све чешће долазе у Београд на операције из ове области. То је уједно и разлог да и светски стручњаци из ове области често долазе у Београд да науче нешто више, присуствују операцијама и у пракси стичу нова сазнања.
Целе ове недеље на клиникама у Тиршовој и у "Народном фронту" обављаће се укупно 15-ак операција, пре подне на деци, а поподне на одраслим пацијентима, у којима, као гости, који су ту дошли да уче, асистирају и по два хирурга из Америке и Португалије, као и један из Норвешке. Неки од њих присуствовали су и говорили и на овој конференцији за штампу. То су: Франциско Мартинс из Лисабона, Куртис Крејн из Детроита и Питер Дејвис из Сан Франциска, који су готово с поносом истицали да су у Београд, иако и сами раде у реномираним клиникама, дошли да уче од наших стручњака који су водећи у свету у овој области,.
Њихов домаћин овога пута био је и Томислав Ђорђевић, председник Општине Савски венац, која већ годинама не само да подржава овакве скупове, него је и привукла стране инвеститоре за будућу врхунску клинику у Вишеградској 22, која ће се између осталог бавити управо овом граном медицине. А амбиције Општине Савски венац и наших стручњака који ће у поменутој клиници радити, су да она постане светки центар у овој области, у којем ће се вршити оперативни захвати, али и размењивати искуства и обучавати стручњаци из целог света. Јер, управо је ова грана медицине један од примера онога што бисмо као друштво желели и на другим пољима – да свету коначно понудимо памет и врхунска научна достигнућа.

Top