Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

26. фебруар 2019.

Завиша Црни добио улицу на Савском венцу

Завиша Црни добио улицу на Савском венцу

Чланови Већа општине Савски венац Милош Видовић, Страхиња Кукић, Урош Трипковић и Данијела Мирјанић заједно са отправником послова Републике Пољске Анџејем Кинђуком и конзулом Пољске у Београду, Павелом Соколовским, данас су на Сењаку свечано открили плочу са називом улице која је понела име по једном од највећих пољских јунака, Завиши Црном.

Иницијативу да Завиша Црни, који је погинуо на простору данашње Србије и који се сматра симболом братства пољског и српског народа, добије улицу у Београду, покренула је Амбасада Републике Пољске. Поставку плоче са називом улице омогућила је Градска општина Савски венац у сарадњи са Скупштином града Београда.

Завиша Црни се сматрао изузетно честитим витезом, а надимак Црни, добио је због своје тамне косе и тамног тена. Храброст и витешке вештине овај ратник је доказао много пута, између осталог, и у борбама за одбрану хришћанске вере на територији Босне и Србије (1408), у бици код Гринвалда (1410), као и у бици код Голупца на Дунаву (1428), на капији тадашњег Отоманског царства, где је 12. јуна страдао од Турака.

Top