Kneza Miloša 69, 11000 Beograd 011 20 61 700
Gradska opština
Savski venac
Arhiva

11. mart 2019.

Osnovna škola “Stefan Nemanja“ priključena na daljinski sistem grejanja

Osnovna škola “Stefan Nemanja“ priključena na daljinski sistem grejanja

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, zamenik gradonačelnika Goran Vesić i predsednica opštine Savski venac Irena Vujović obišli su danas novoizgrađenu grejnu stanicu u OŠ „Stefan Nemanja” na Senjaku, čime je ona priključena na daljinski sistem grejanja. 

Događaju su prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Alekandar Marković, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak, v.d. sekretara za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević, predsednik Skupštine opštine Savski venac Nemanja Berić i direktor ove škole Sava Jerković.

Nikola Nikodijević je ovom prilikom naglasio da su rekonstrukcija i povećanje kapaciteta magistralnog toplovoda od toplane „Novi Beograd” prema Senjaku omogućili da se na sistem daljinskog grejanja priključe novi privredni subjekti i javne ustanove. On je podsetio da je od 1990. godine do danas ugašeno oko 1.500 kotlarnica u gradu, a u naredne tri godine plan je da ih više ne bude. 

– Radimo na povećanju energetske efikasnosti i podizanju kvaliteta života u gradu Beogradu. Ovo je velika stvar za učenike OŠ „Stefan Nemanja”, nastavićemo sa ovim poslom jer nam je kvalitet života naših građana na prvom mestu – rekao je Nikodijević. 

Goran Vesić je istakao da je ozbiljan problem koji je postojao u ovoj školi do pre nekoliko meseci uspešno rešen i da je sistem grejanja promenjen. 

– Ova škola se do skoro grejala na pelet, odnosno na ugalj i drva, što je skoro neshvatljivo za školu u centru Beograda. Pojavili su se i problemi u smislu zadimljenosti prostorija, te je lokalna samouprava reagovala i uz podršku Grada Beograda škola je priključena na gas – rekao je on.

On je precizirao da je problem oko grejanja trajao nekoliko meseci i da su se u javnosti pojavljivale različite priče. 

– Mi kao Grad Beograd završavamo naš predlog mreže osnovnih škola, koji šaljemo Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja do kraja nedelje, u koji je uključena i ova škola, što dalje znači da će ostati osnovna škola – naglasio je on i dodao da sva neistinita nagađanja o tome da će se u ovom zdanju obavljati predškolska nastava nisu tačna. 
Prema njegovim rečima, posao je veoma brzo urađen u toku školske godine, što je iziskivalo mnogo napora.

– Najveći posao izneli su Slavko Gak i Irena Vujović i ovom prilikom im zahvaljujem, kao i Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, koji je i finansirao ovaj projekat. Sa opštinom ćemo dogovoriti postavljanje nove ograde i rekonstruktuiranje fasade, jer ova škola zaslužuje bolje uslove i uređenije prostorije – rekao je zamenik gradonačelnika. 

Vesić je podsetio da je ovo jedan u nizu rešenih problema, kada je u pitanju gašenje kotlarnica koje funkcionišu na ugalj i drva, a otvaranje novih na gas koje su pogodnije za očuvanje životne sredine.
– Nažalost, ovde smo imali i skupove roditelja, koji nisu imali mnogo poverenja u nas i ovaj projekat, ali se na kraju pokazalo da smo rešili problem sa grejanjem koji je postojao desetinama godina i koji niko nije želeo da rešava – zaključio je Vesić. 

Predsednica opštine Savski venac Irena Vujović izrazila je zadovoljstvo posetom školi „Stefan Nemanja” i dodala da je veoma važno današnje prisustvo gradskih funkcionera.

– Ova škola je imala višedecenijski problem sa grejanjem i zahvaljujući inicijativi opštine i brzoj reakciji grada uspeli smo da, na radost đaka i roditelja, rešimo taj problem. Opština Savski venac radi i sarađuje sa svim osnovnim školama na svojoj teritoriji, pa smo tako u poslednje dve i po godina u ovu školu uložili četiri miliona dinara, uredili toalete, salu za fizičko, vodovodne i kanalizacione cevi, a tokom ove godine izdvojili smo još milion dinara za tekuće održavanje. Naš cilj je da mališani u školi provedu vreme što bolje, bezbednije i kvalitetnije i zato ćemo i dalje nastaviti da razgovaramo i konsultujemo se sa roditeljima i direktorima škola, kao što smo to činili i do sada – istakla je Irena Vujović.

 

Top