Kneza Miloša 69, 11000 Beograd 011 20 61 700
Gradska opština
Savski venac
Arhiva

08. oktobar 2020.

ODBRANA BEOGRADA U PRVOM SVETSKOM RATU

ODBRANA BEOGRADA U PRVOM SVETSKOM RATU

Kuća kralja Petra Prvog bila je domaćin svečanosti povodom 105. godišnjice herojske borbe za odbranu Beograda u Prvom svetskom ratu, koja je danas obeležena prigodnim kulturno-umetničkim programom u organizaciji Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine. Ispred GO Savski venac događaju su prisustvovali predsednik Skupštine opštine Strahinja Kukić, član Veća Dejan Gerić i zamenik načelnice Uprave Vladimir Jovanović.

 

Na početku programa minutom ćutanja odata je pošta herojima palim u odbrani Beograda, nakon čega je intonirana himna Srbije. Prisutnima se zatim obratio Ljubomir Marković, predsednik Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine.

 

U sklopu programa održan je „istorijski čas“, tokom kojeg su prisutni bili u prilici da se bliže upoznaju sa događajima i borbama koje su se vodile za odbranu Beograda i Srbije u oktobru 1915. godine. Čas istorije koji je održao dr Adam Sofronijević, završen je umetničkom interpretacijom čuvenog govora kojim se uoči početka bitke za odbranu Beograda major Dragutin Gavrilović obratio svojim vojnicima.

 

Kulturno- umetnički program u Kući kralja Petra nastavljen je pesamama „Tamo daleko“ i „Ovo je Srbija“, koje je izveo hor Kulturno - umetničkog društva „Gledanice“.

 

 

Top