Kneza Miloša 69, 11000 Beograd 011 20 61 700
Gradska opština
Savski venac
Arhiva

05. jun 2019.

ALEKSANDRU GATALICI KNJIŽEVNA NAGRADA „ISIDORA SEKULIĆ“

ALEKSANDRU GATALICI KNJIŽEVNA NAGRADA „ISIDORA SEKULIĆ“

Svečanim uručenjem književne nagrade “Isidora Sekulić” za 2018. godinu Aleksandru Gatalici, za knjigu “Poslednji argonaut” u izdanju Službenog glasnika, danas je u Starom dvoru nastavljena manifestacija “Dani Isidore Sekulić”. Novčanu nagradu dobitniku je uručila članica Veća za kulturu GO Savski venac Danijela Mirjanić, a Povelju i Plaketu predsednik žirija prof. dr Aleksandar Jerkov.

 

Od pristiglih 73 naslova koji zadovoljavaju propozicije književne nagrade „Isidora Sekulić“, žiri u sastavu prof. dr Aleksandar Jerkov (predsednik žirija), prof. dr Ljiljana Marković i prof. dr Radovan Knežević, u uži izbor odabrao je pet knjiga. Jednoglasnom odlukom članova žirija nagrada, koja nosi ime naše velike književnice Isidore Sekulić, je pripala Gatalici.

 

Čestitajući dobitniku u ime Opštine Savski venac, Danijela Mirjanić je izrazila zadovoljstvo što se galeriji velikana koji su do sada osvajali ovu značajnu nagradu u srpskoj književnosti, ove godine pridružio i Aleksandar Gatalica.

 

Ona je podsetila da je ovo 51 godina kako Opština Savski venac dodeljuje književnu nagradu „Isidora Sekulić“ i dodala da će Opština nastaviti da čuva i neguje sećanje na „veliku“  Isidoru Sekulić.

 

Pored Povelje, Plakete i novčane nagrade koja je uručena dobitniku, Turistička agencija Lui Travel je Aleksandru Gatalici poklonila vaučer za putovanje, a mladi slikar Damir Radd portret Isidore Sekulić. Svečanost u sali Skupštine grada propraćena je i muzičkim nastupom Dušana Popovića - Lipovca (gitara).

 

Manifestaciju „Dani Isidore Sekulić“, koja se ove godine održava 4. i 5. juna, Opština Savski venac organizuje treću godinu zaredom u čast velike književnice i prve žene akademika. Manifestacija je počela sinoć predstavom "Hronika palanačkog groblja" koja je odigrana na velikoj sceni Teatra 78. Naši sugrađani su uživali u pozorišnoj predstavi baziranoj na čuvenoj zbirci pripovedaka Isidore Sekulić,  a u izvođenju Kruševačkog pozorišta.

 

U okviru „Dana Isidore Sekulić“ danas će od 18.30 u Kući kralja Petra Prvog na Senjaku biti održana mini pozorišna drama „Isidorine opomene“, koju će izvesti učenici OŠ „Isidora Sekulić“. Programom i koktelom u Kući kralja Petra ovogodišnja manifestacija će biti zatvorena.

 

  

 

Top