Kneza Miloša 69, 11000 Beograd 011 20 61 700
Gradska opština
Savski venac
Arhiva

28. oktobar 2017.

Besplatno savetovalište za mame i tate “Bebiron”

Besplatno savetovalište za mame i tate “Bebiron”

Besplatan projekat - savetovalište "Bebiron" pokrenut je nedavno i ima za cilj da pruži savetodavnu pomoć trudnicama, mamama i tatama, a podržali su ga Ministarstvo zdravlja, Grad Beograd, kao i gradske opštine Savski venac, Vračar, Zvezdara i Zemun.

Projekat je predstavljen danas u sali opšine Vračar, a događaju je ispred opštine Savski venac prisustvovala načelnica Uprave Aleksanadra Kuzmanović.

Gradski menadžer Goran Vesić je tom prilikom rekao je da je akcija "Bebiron" jedna od korisnijih akcija koju je video u poslednje vreme, prosto jer je okrenuta ka budućnosti.

-Postoje NVO koje se bave određenim problemima, iniciraju određene akcije koje onda država treba da prihvati, jer su društveno korisne. Za nas kao grad Beograd važno je na koji način možemo da se uključimo u ovu akciju, a mi se zaista trudimo, kada su u pitnju žene, trudnice i porodilje, da učinimo maksimum koji možemo - rekao je Vesić na predstavljanju "Bebirona".

On je dodao da je Grad Beograd počeo sa isplatom 10.000 dinara zaposlenim porodiljama, kao i 35.000 dinara koje isplaćuje svakog meseca nezaposlenim porodiljama.

-To je nešto što dajemo kao lokalna samouprava van onoga što je obaveza prema zakonu, to je naš dodatni iskorak i što je veoma važno za nas.

Vesić kaže i da je nova gradska vlast pre tri i po godine zatekla dugovanja od 400 miliona dinara prema porodiljama, koja je u međuvremenu isplatila, te da svakog meseca "u dan" isplaćuje svoje obaveze.

-Nadam se da ćemo u budućnosti moći da isplaćujemo i više, sigurno ima potrebe, ali ćemo to moći da radimo onda kada budžet bude dozvoljavao i sasvim sigurno - ono što budemo obećali, to ćemo i isplaćivati - dodao je Vesić.

Pored toga, gradski menadžer kaže da u svim novim garažama postoje odvojena porodična parking mesta, za porodice, koja građani tek treba da nauče da koriste, jer, prema njegovoj oceni, "nažalost" još uvek ih ne koriste kako treba, a svaka nova garaža ih ima.

-Zaista mislim da možemo kao lokalna samouprava, opet na predlog organizacija ljudi sa terena, da uradimo to, da postavimo stubiće, da se ne zauzimaju trotoari tamo kuda prolaze majke sa kolicima, da zaštitimo mesta gde su savetovališta, Domovi zdravlja, u smislu da tu nema saobraćajnih gužvi. Ispred svakog Doma zdravlja napravili smo zonu usporenog saobraćaja, postavili smo ležeće policajce, ali sasvim sigurno ima prostora i za druge inicijative - navodi Vesić i ističe da će Grad Beograd aktivno podržati inicijativu "Bebiron" i smatra da je veoma važno da NVO pokreću takve inicijative, jer se "zajedno društvo može učiniti boljim".

Idejni tvorac projekta "Bebiron" Valentina Katić kaže da je njen projekat "Bebiron" pokrenut prošle godine u novembru mesecu. Ministarstvo zdravlja ga je podržalo i prepoznalo kao društveno odgovornu akciju, a priključio se i Grad Beograd, kao i gradske opštine Vračar,Zvezdara, Savski venac, Zemun i svi Domovi zdravlja.

-Uvek je potrebna ta mala pomoć, a mi smo ta mala pomoć za roditelje. Nađite nas na vajberu, na pablik četu, ukucate "Bebiron savetovalište" i sve što vidite, to je javno. Pošaljete poruku i imate direktnu komunikaciju sa vašom patronažnom sestrom ili lekarom, koji su tu prosto da vas smire, daju vam savete i pomažu da za svoje dete izaberete najbolje -  kaže Katić, ističući da je "presrećna" što već ima 3.000 "zadovoljnih mama koje im se obraćaju 24 sata u vajber savetovalištu".