Kneza Miloša 69, 11000 Beograd 011 20 61 700
Gradska opština
Savski venac
Arhiva

24. maj 2019.

Delegacija Centralnog okruga Moskve u poseti Savskom vencu i Beogradu

Delegacija Centralnog okruga Moskve u poseti Savskom vencu i Beogradu

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i zamenik gradonačelnika Goran Vesić sastali su se danas u Starom dvoru sa četvoročlanom delegacijom Centralnog administrativnog okruga Moskve, koju u poseti opštini Savski venac predvodi perfekt Vladimir V. Goverdovski. Sastanku je prisustvovala predsednica Opštine Savski venac Irena Vujović, kao i zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović. Gradska opština Savski venac je u maju 2017. godine potpisala Protokol o saradnji sa ovim moskovskim okrugom u okviru „Dana Beograda u Moskvi“, sa akcentom na saradnji u oblasti kulture, turizma, sporta i uprave radi unapređenja usluga koje građani koriste.

Nikodijević je istakao da je uvek lepo „kada prijatelji dođu u posetu”.

– Od 2014. Grad Beograd vodi intenzivnu saradnju s velikim brojem gradova u svetu, ali odnosi sa Moskvom pokazali su se u najboljem svetlu i dali najveće rezultate. Veliku zahvalnost za to dugujemo, na prvom mestu, gradonačelniku Moskve. S glavnim gradom Rusije imamo veliki broj potpisanih sporazuma, što je, između ostalog, beogradskoj privredi omogućilo mnogo veće učešće na ruskom tržištu, utrostručen izvoz u Rusku Federaciju, ali i velika iskustva koja se primenjuju u našem glavnom gradu – rekao je Nikodijević. 

On je precizirao da je jedno od takvih primenjenih iskustava rekonstruisan Park „Ušće” po uzoru na Park „Gorki”.

Nikodijević je naveo da je Grad Beograd dobio poziv da uzme učešće na Međunarodnom forumu urbanizma, koji je jedan od najvećih u svetu, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.

– Siguran sam da nas očekuje još mnogo dobrih iskustava i kontakata, a Grad Beograd pružiće punu podršku konkretnim vidovima saradnje, poput ovog između Savskog venca i Centralnog moskovskog okruga – naglasio je Nikodijević.

 Goran Vesić je precizirao je reč o centralnoj opštini ruske prestonice, koja već nekoliko godina intenzivno sarađuje sa opštinom Savski venac, a da Grad Beograd ima sadržajima najispunjenije sporazume sa glavnim gradom Rusije. 

– Saradnja Beograda i Moskve je svakodnevna i ne predstavlja samo slovo na papiru, ne ogleda se samo u formalnim susretima, već u konkretnim stvarima poput saradnje opština, ali i veoma sadržajnoj kulturnoj, sportskoj i drugim vidovima saradnje. Podsetiću da se u ovom trenutku u Moskvi radi na izradi spomenika Stefanu Nemanji, osnivaču srpske države koji će već sledeće godine biti postavljen na rekonstruisanom Savskom trgu. Preko puta Skupštine grada imamo spomenik ruskom caru Nikolaju Romanovu, a posebno smo ponosni na činjenicu da saradnja dva naroda nije formalna jer su Rusi ostavili veliki trag u našem društvu. To se odnosi na period između dva svetska rata, ali i na period posle Drugog svetskog rata i na svakom koraku mogu da se prepoznaju uticaji ruske kulture i ruskog društva. Imamo zajedničku prošlost, lepu sadašnjost i srećni smo što zajednički planiramo budućnost – istakao je Vesić. 

Predsednica opštine Savski venac Irena Vujović je rekla da će tema dvodnevne posete biti usmerena ka sportu i turizmu.

– Gosti iz Moskve sutra će biti prisutni u Topčiderskom parku na Sajmu sporta, a sa njima će biti i novinari iz Moskve koji će napraviti reportažu o Beogradu i Savskom vencu. Na privlačenju turista iz Moskve radiće i naša opštinska turistička organizacija i nadamo se da će njihov broj iz godine u godinu samo rasti. Radujem se predstojećoj saradnji, novim modelima koje ćemo preuzeti i razmeni iskustava na osnovu kojih ćemo unaprediti naš rad – istakla je Irena Vujović.

Vladimir V. Goverdovski preneo je pozdrave gradonačelnika Moskve i ocenio da su potpisani sporazumi o saradnji iz više oblasti na visokom nivou. On je precizirao da su zahvaljujući ovakvim sastancima i susretima ugovoreni detalji saradnje iz oblasti kulture, umetnosti, sporta, izgradnje infrastrukture. Takođe je naveo da je drugi put u poslednjih godinu dana u poseti Beogradu, te da se za taj period vidi primetna razlika u izgledu srpske prestonice, koja postaje sve lepša i uređenija.  

 

Top