Kneza Miloša 69, 11000 Beograd 011 20 61 700
Gradska opština
Savski venac
Arhiva

29. mart 2019.

Grad zajedno sa opštinama nastavlja da unapređuje rodnu ravnopravnost

Grad zajedno sa opštinama nastavlja da unapređuje rodnu ravnopravnost

Predsednica opštine Savski venac i Saveta za rodnu ravnopravnost Irena Vujović održala je danas radni sastanak povodom formiranja lokalnih saveta za rodnu ravnopravnost u gradskim opštinama, uspostavljanja saradnje i utvrđivanja planova za naredni period. Savet za rodnu ravnopravnost danas je zasedao u proširenom sastavu, uz prisustvo zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, zamenice predsednice Saveta i sekretarke za socijalnu zaštitu Nataše Stanisavljević i članice Saveta i načelnice Gradske uprave Sandre Pantelić.

Irena Vujović rekla je da je neophodno da se preko opštinskih saveta, po preporuci Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Beograda, dođe do svake žene u našem gradu i čuju pojedinačna mišljenja i sugestije.

– Žene bi trebalo da budu maksimalno angažovane, a rad lokalnih saveta uz kontinuirane akcije može da donese rezultate i sistemska rešenja po pitanju rodne ravnopravnosti. Ona više nije samo deklarativna s obzirom na to da su žene na čelu važnih institucija poput Narodne skupštine, Vlade Republike Srbije, Gradske uprave Grada Beograda. Svaka žena na odgovornoj funkciji ima zadatak da pomogne i podrži žene da učestvuju u svim segmentima društvenog života – istakla je Irena Vujović.

Ona je posebno naglasila nultu toleranciju na nasilje bilo koje vrste i ekonomsko osnaživanje žena kao prioritetne zadatke.

Goran Vesić je naglasio da je ponosan na ono što je urađeno kada je u pitanju zaštita prava žena.  – Naša politika je takva da žene treba da budu ravnopravni deo društva i to neće biti lako da se ostvari, ali vi na tome treba da insistirate, jer prvi put posle nekoliko decenija imamo politiku koja želi da sluša ljude. Žene su pokretačka snaga naše zemlje, ali one moraju da nam ukažu na probleme kako bismo ih zajedno rešili – istakao je Vesić.

On je dodao da je veoma važno da se i kod vaspitanja mladih generacija priča i uči o toleranciji. 
– Ideja je da se napravi neka vrsta edukacije koja bi obuhvatila beogradske vrtiće i niže razrede osnovnih škola gde bi poznate ličnosti govorile mališanima o toleranciji, jer u tom dobu najviše nauče i to nose kroz čitav život. Mi ćemo kao grad da radimo na tome kako bismo uticali na decu koja će sutra voditi ovu zemlju, da treba da budu tolerantni i poštuju drugi pol, bilo kakve različitosti – istakao je Vesić.

On je dodao da će se razviti takav sistem u vrtićima i školama da vaspitači i učitelji znaju šta da rade sa informacijom o nasilju koju dobiju iz razgovora sa detetom. 

– Hoćemo da napravimo sistem u kome takva informacija stiže do onoga do koga treba jer samo pravovremenom reakcijom Centra za socijalni rad, tužilaštva, policije možemo da sprečimo mnoge nemile događaje. Kako Beograd čini 40 odsto Srbije i on je primer za sve ostale gradove, mi u Beogradu moramo prvo da postavimo te standarde – istakao je Vesić.

On je dodao i da je primarni zadatak grada bio da se osnaže Sigurne kuće, osvrćući se na činjenicu da u beogradsku Sigurnu kuću dolazi i mnogo žena koje nisu iz glavnog grada jer u svojim sredinama nemaju toliko podrške koliko ovde. On je podsetio i da je predsednik Srbije lično donirao sredstva za izgradnju obdaništa u okviru nje, te na zajednički angažman grada i države na ovom poslu.

 – Pomažemo funkcionisanje Sigurne kuće, a osim toga animiramo i velike kompanije da potpisuju ugovore sa njima kako bi žene dobile posao. Pored pomoći, važno je i ekonomsko osamostaljivanje i osnaživanje ovih žena. Radimo na tome i da jednu zgradu, koju Grad Beograd ima, pretvorimo u stambene jedinice za njih, gde bi one po izlasku mogle po beneficiranim uslovima da borave godinu ili dve dok ne stanu na svoje noge – rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika se osvrnuo i na važnost borbe protiv nasilja nad ženama, nabrajajući nedavne primere gde su žene bile mete. Nasilje nad ženama samo je jedan od oblika generalnog nasilja u društvu, protiv čega treba svi da budemo, istakao je Vesić. 

– Svaki primer borbe za prava žena jeste borba za buduće generacije i njihov boljitak – poručio je Vesić. 

On je pozvao sve žene i da se same bore za svoja prava i da se sećaju i rukovode svetlim primerima iz prošlosti – to treba da bude naša stalna tema, apelovao je Goran Vesić. 

Nataša Stanisavljević je rekla da dolazak velikog broja žena na današnji sastanak pokazuje da su sve zajedno spremne da rade na unapređenju položaja žena u Beogradu. Ona je podsetila da je Savet u prethodnom periodu uradio mnogo, posebno naglašavajući kampanje i akcije iz oblasti zdravstvene zaštite žena.

– Bitno nam je da svaka žena u Beogradu zna da ovaj Savet radi na tome da se popravi njihov status i da ravnopravnost ne ostane samo na nivou reči. Ide se ka tome da se učini mnogo toga konkretnog na poboljšanju položaja žena – rekla je Nataša Stanisavljević.

Ona je pozvala sve žene da u svom domenu učine nešto po ovom pitanju, a kada se sve to skupi, efekti će biti mnogo veći. 

Nataša Stanisavljević ocenila je i da su se stvari u protekle četiri godine pomerile nabolje i dodala da je Grad Beograd posebno ponosan na pronatalitetnu politiku. Ona je podsetila da su ranije dugovanja prema trudnicama i porodiljama bila više od 400 miliona dinara, dok se danas uopšte ne duguje i obaveze se redovno izmiruju. Broj žena koje su ostvarivale pomoć Grada Beograda nekada je bio između tri i četiri hiljade, a sada je 17.000.

 – Najvažniji segment u radu Saveta za rodnu ravnopravnost bila je borba protiv nasilja u porodici – ukazala je Nataša Stanisavljević.

 

Izvor: Beoinfo