Kneza Miloša 69, 11000 Beograd 011 20 61 700
Gradska opština
Savski venac
Arhiva

18. jun 2010.

LAUREAT ĐORĐE MILOSAVLJEVIĆ

LAUREAT ĐORĐE MILOSAVLJEVIĆ
Dodeljena Književna nagrada „Isidora Sekulić“

Na svečanosti u Gradskoj skupštini, 10. juna, uručena je Književna nagrada „Isidora Sekulić“, za delo izdato u 2009. godini, Đorđu Milosavljeviću, za roman „Đavo i mala gospođa“ u izdanju „Lagune“.
Prisutne goste na svečanosti je prvo pozdravio Tomislav Đorđević, predsednik Opštine Savski venac, ističući čast koju ima što je na čelu opštine koja dodeljuje nagradu s imenom velike književnice, da bi se potom obratio Srba Ignjatović, potpredsednik Fonda „Isidora Sekulić“ i predsednik Udruženja književnika Srbije, govoreći o Isidorinom delu, kao stalno živom, kojem se uvek moramo vraćati, čime je i značaj književne nagrade s njenim imenom još veći, a ni njen novčani deo od 300.000 dinara, kako je duhovito primetio, nije zanemariv.
Predsednik žirija, prof. dr Dubravka Popović Srdanović je, obrazlažući nagradu, rekla da je žiri ove godine imao veliki zadatak, jer se na konkurs prijavilo čak 78 dela.
Predsednica Žirija je u obrazloženju rekla da je roman „Đavo i mala gospođa“ nastao na pitkoj mešavini istorijskih činjenica i fikcije, a da u žanrovskom smislu predstavlja zanimljivu i vešto kreiranu formu, sa elementima istorijskog, pikarskog, avanturističkog, razvojnog, kriminalističko-detektivskog romana, trilera, kao i američkog romana on the road. U njemu se, preko opisa događaja tokom sedam dana putovanja velikog danskog pisca Hansa Kristijana Andersena kroz mladu Srbiju kneza Miloša i njegovog odnosa sa srpskim saputnicima, preispituju složeni odnosi i predrasude koji opterećuju susret Evrope i Srbije, ne samo u vreme dešavanja putovanja, u maju 1841., nego i danas.
Prema rečima dr Dubravke Popović Srdanović, ovaj roman je prožet finim humorom i pisan lakom, jednostavnom rečenicom, sa duhovitom upotrebom leksike 19. veka. Plastičnost likova i jasna dramaturška okosnica ukazuju na pozorišno i filmsko iskustvo autora koje je iskorišćeno na najbolji način. Posebnu draž i dokumentarnu težinu romanu daju Andersenovi crteži nastali u Srbiji 1841.
Đorđe Milosavljević, autor nagrađenog dela, do sada poznatiji kao dramski pisac, reditelj i scenarista, kome je ovo roman „prvenac“, istakao je da je ponosan što je dobio nagradu „Isidora Sekulić“ i da je s njom razrešio svoju dugogodišnju dilemu, šta je on u stvari, jer od sada se s pravom može predstavljati kao pisac.