Kneza Miloša 69, 11000 Beograd 011 20 61 700
Gradska opština
Savski venac
Arhiva

07. mart 2019.

Međunarodna konferencija „Za kohezivnu Evropu: Rodna ravnopravnost i prava žena“

Međunarodna konferencija „Za kohezivnu Evropu: Rodna ravnopravnost i prava žena“

Međunarodna konferencija „Za kohezivnu Evropu: Rodna ravnopravnost i prava žena“, održana je danas u Kući kralja Petra u organizaciji Ambasade Rumunije, zemlje koja predsedava Savetom EU. Na konferenciji su se obratili šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, ambasadorka Rumunije Oana Kristina Popa, ministarka za evropske integracije Vlade Srbije Jadranka Joksimović, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, predsednica opštine Savski venac i Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Beograda Irena Vujović, državna sekretarka Stana Božović i Ana Rurka, predsednica Konferencije međunarodnih NVO Saveta Evrope.

 

Domaćin međunarodne konferencije, ambasadorka Rumunije u Srbiji Oana-Kristina Popa, istakla je da Rumunija, kao zemlja koja predsedava Savetom Evropske unije, ne brine samo o politici i spoljnoj politici, već i o vrednostima, a rodna ravnopravnost i prava žena deo su tih vrednosti.

 

- Hoćemo da podignemo svest o rodnoj ravnopravnosti i upravo zbog toga smo došli na ideju da organizujemo ovaj događaj koji je prvobitno bio zamišljen kao mali događaj - istakla je Popa.

 

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici govorio je o indeksu rodne ravnopravnosti u Srbiji.

 

On je izjavio da je Srbija prva zemlja van Evropske unije koja je uvela indeks rodne ravnopravnosti, a da su njegovi rezultati, koji su prezentovani prošlog decembra, pokazali da je uključenost žena u politički život svrstava u jednu od najuspešnijih zemalja na tom polju.

 

Predsednica Gradske opštine Savski venac i Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Beograda Irena Vujović je rekla da je savet, na čijem je čelu, osnovan 2015. godine i da se dosta radi na osnaživanju žena.

 

Ona je dodala da je Beograd usvojio i Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti, što je učinilo još oko 50 gradova i opština u Srbiji, i apelovala je na sve beogradske opštine da formiraju savete koji će se baviti rodnom ravnopravnošću.

 

- Veoma je važno da se što više žena uključi u rad ovih tela u svojim lokalnim zajednicama, podnošenjem inicijativa i ukazivanjem na svaki oblik diskriminacije. Savet za rodnu ravnopravnost Grada je uputio preporuku svim gradskim opštinama da formiraju savete koji će aktivno sarađivati sa relevantnim institucijama na svim nivoima, nevladinim sektorom i sa svima koji se zalažu za bolji položaj žena u društvu i bolju i sigurniju Srbiju – poručila je Vujovićeva.

 

Ne konferenciji je zaključeno da u Srbiji i dalje postoji rodna diskriminacija i otpor da se žene u punoj meri uključe u sve društvene, ekonomske i političke tokove, ali da je država odlučna da to promeni, a jedan od koraka je i novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti koji bi trebalo da bude usvojen ove godine.

 

Međunarodna konferencija „Za kohezivnu Evropu: Rodna ravnopravnost i prava žena“ organizovana je u saradnji sa ambasadama Finske i Hrvatske, Kancelarijom UN Women u Beogradu, kancelarijom Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Savetom Evrope u Srbiji, a uz podršku Gradske opštine Savski venac.