Kneza Miloša 69, 11000 Beograd 011 20 61 700
Gradska opština
Savski venac
Arhiva

05. februar 2019.

Novi izgled Savskog trga menja imidž centra Beograda

Novi izgled Savskog trga menja imidž centra Beograda

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić otvorio je danas u Starom dvoru izložbu radova koji su učestvovali na međunarodnom konkursu za područje Savskog trga i skvera na uglu Karađorđeve i Travničke ulice. 

Događaju su prisustvovali gradonačelnici Beograda i Ljubljane prof. dr Zoran Radojičić i Zoran Janković, kao i predsednik i potpredsednik komisije Janez Kozelj i Milutin Folić, zatim predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović,predsednik Skupštine opštine Savski venac Nemanja Berić, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović i sekretar za kulturu Ivan Karl.

Izložba se sastoji od 25 radova koji su ušli u uži izbor i koji su dobili najviše glasova, dok pobednički rad arhitekata iz Španije prikazuje kako će izgledati Savski trg već od rane jeseni ove godine – rekao je Vesić.

On je precizirao da će Savski trg postati pešačka zona sa dosta zelenila i Spomenikom Stefanu Nemanji, koji se trenutno izrađuje u Moskvi. 

– Iza spomenika nalaziće se zgrada železničke stanice. Ona će biti pretvorena u objekat kulture i tako ćemo spojiti stari deo grada sa novim delom kao što je Beograd na vodi i dobićemo potpuni preobražaj Savamale, koja će biti centralni gradski trg – rekao je zamenik gradonačelnika i dodao da će za nekoliko godina na Savskom trgu biti stanica metroa i da će do njega biti lako doći preko novog savskog mosta i pešačkog mosta.

Vesić je naglasio da će Savski trg prostorno biti najveći beogradski trg, veći i od Trga republike.

– Beograd je dovoljno veliki grad da nema potrebe da ima samo jedan trg, već da ima više centara, od kojih će jedan biti i Savski trg. U kraju koji će biti preuređen već se radi rekonstrukcija Ulice Kraljevića Marka, a u planu su rekonstrukcije Hercegovačke i Travničke ulice, kao i Karađorđeve i Savske, gde se nalazi i Bulevar Vudroa Vilsona i gde se pravi najveći novi park u Beogradu na vodi – naveo je on.

Goran Vesić je naglasio da se ove rekonstrukcije rade zahvljujući projektu „Beograd na vodi”, odnosno od doprinosa koje ovo preduzeće plaća Beogradu.

Janez Koželj je rekao da je svaki konkurs svojevrstan festival ideja i da ga raduje što je pronađeno rešenje za veoma složenu situaciju kakav je Savski trg.

– Važno je da smo našli rešenje za povezivanje starog sa novim delom grada, položaj spomenika, kao i bulevar sa drvoredom i tramvajem. Nagrađen predlog španskih arhitekata doneo je odličnu ideju, takoreći trga u trgu, tako da predstavlja scenu ili teatar – rekao je Janez Koželj, zahvalivši svim učesnicima konkursa.

Na konkursu, čiji su rezultati objavljeni prošle nedelje, pobedio je tim biroa iz Španije „Fenwick Iribarren Arcitects”, koga predstavljaju Mark Fenvik i Havijer Iribaren. Drugu nagradu dobio je slovenački arhitekta Rok Žnidaršič i njegov tim, a treću tim iz Kalifornije.

Izvor: Beoinfo

Top