Kneza Miloša 69, 11000 Beograd 011 20 61 700
Gradska opština
Savski venac
Arhiva

02. april 2019.

Novootvorena ustanova „Predah” na Savskom vencu jedna od najboljih u Evropi

Novootvorena ustanova „Predah” na Savskom vencu jedna od najboljih u Evropi

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević,  sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević i članovi Veća opštine Savski venac Miloš Vidović i Strahinja Kukić prisustvovali su danas otvaranju organizacione jedinice „Predah” u okviru Centra za smeštaj i dnevni boravak dece ometene u razvoju na Savskom vencu.

Vesić je istakao da se ova ustanova po svojim karakteristikama, stepenu zaštite i komfora može porediti sa ovakvim objektima u najrazvijenijim zemljama sveta. On je naglasio da je želja bila da se danas, na Dan osoba sa autizmom, pošalje simbolična poruka i da se otvori ovaj objekat.

– Objekat ima oko dve hiljade kvadrata, a u njega je uloženo oko 400 miliona dinara odnosno oko 3,5 miliona evra. Mi smatramo da je naša obaveza da pomognemo onima koji su drugačiji, da se osećaju ravnopravnim članovima našeg društva i to je najvažnija poruka koju danas treba da pošaljemo. Bez ozira na različitosti i na to da li neko od članova našeg društva ima određenih smetnji, on mora da ima istu podršku društva. Ovo je prvi objekat u kome osobe sa autizmom mogu da spavaju i provedu i do 45 dana godišnje – istakao je Vesić.

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević rekla je da je „Predah” namenjen za privremeni i povremeni smeštaj korisnika sa smetnjama u razvoju, koji u ovoj ustanovi maksimalno mogu boraviti 45 dana u toku godine, a 20 dana u kontinuitetu.

– Roditelj sam bira koliko želi da njegovo dete bude u našem boravku. Objekat je uređen po svim svetskim standardima, dostupan je korisnicima i nalazi se u bezbednom okruženju. Cilj ove usluge jeste da se razvijaju veštine samostalnog života, podstiče se njihovo šire uključivanje u zajednicu i ono što je najvažnije, ovo je usluga podrške porodicama. Jačamo porodice kako bi korisnici što duže boravili u svojim porodicama, jer mi smo tu da im pružimo pomoć i podršku koja im je potrebna – pojasnila je sekretarka.

Da bi se koristila ova usluga, potrebno je da se roditelji obrate centrima sa socijlani rad, to je uputni organ koji potom šalje korisnika u ustanovu „Predah”, navela je ona i dodala da se sve radi preko Centra za socijalni rad i rešenja matičnog centra.

Ministar Zoran Đorđević naveo je da će ovaj objekat biti primer za čitavu Srbiju, na čemu je čestitao Gradu Beogradu. On je dodao da su uslovi takvi da će korisnici imati najbolju moguću uslugu.

– Trudićemo se da ovako visoko podignutu lestvicu standarda uspostavimo u čitavoj zemlji. To je program Vlade Srbije po kojem odnos sa građanima i prema njihovim potrebama mora da bude na najvišem nivou – rekao je Đorđević.

Ministar je potom uručio licencu za rad ovog objekta, naglašavajući da inspekcija nije imala nikakve dileme po tom pitanju.

Kapacitet ustanove je za 51 korisnika sa četrnaest stambenih jedinica.

Događaju su prisustvovali Nenad Nerić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, Zorica Pavlović, direktorka Gradskog centra za socijalni rad, Petar Jordanov, direktor Centra za smeštaj dece i omladine ometene u razvoju, i Suzana Mišić, direktorka Gerontološkog centra Beograd.

Izvor: Beoinfo

Top