Kneza Miloša 69, 11000 Beograd 011 20 61 700
Gradska opština
Savski venac
Arhiva

10. jul 2019.

Obeležavanje „Dana nauke“ i Teslinog rođendana u Kući kralja Petra Prvog

Obeležavanje „Dana nauke“ i Teslinog rođendana u Kući kralja Petra Prvog

Svečanim otvaranjem izložbe fotografija „Kako sam izradio eksponate“, autora Radomira Putnika, koja prikazuje replike muzejskih primeraka iz radnog opusa Nikole Tesle, sinoć je u Kući kralja Petra počelo šestodnevno obeležavanje "Dana nauke" i 163 godine od rođenja našeg naučnog velikana Nikole Tesle. Organizator „Dana Nikole Tesle“ je Udruženje za kulturu, nauku i obrazovanje "Nikola Tesla" u saradnji sa Gradskom opštinom Savski venac i Kulturnim centrom „Kuća kralja Petra Prvog“.

Događaju je prisustvovao član Veća opštine Savski venac Strahinja Kukić. On je rekao da je za opštinu velika čast što može da podeli prostor kulture sa vrednim organizacijama koje promovišu Nikolu Teslu.

-Treba promovisati naše velikane, obrazovanje i znanje. To je ono za šta se mi zalažemo – istakao je Kukić.

Nenad Protić, suosnivač Udruženja za kulturu, nauku i obrazovanje "Nikola Tesla" objasnio je da se radi o kulturno-umetničkom događaju gde će biti i izlaganja o srpskom srednjem veku odnosno o kontinuitetu od Svetog Save do Nikole Tesle, kao i da će biti predstavljene replike Teslinih mašina koje je izradio Radomir Putnik.

Dr Predrag Milosavljević, koji je istraživao Teslin rad u Kolorado Springsu na izradi bežičnog predajnika i proporcijske osnove koje je pronalazač primenjivao u svom radu, naveo je da su u okviru Teslinog dnevnika pronašli na koji je način po danima razrađivao svoj rad i prilagođavao ga tačnim harmonijskim merama. On napominje da je to specifičnost koja do sada nije bila analizirana u vezi sa njegovim radom, te da će verovatno doprineti boljem razumevanju Teslinog inženjerskog i filozofskog pristupa.

Sugrađani i sugrađanke Savskog venca i Beograda imaju priliku da besplatno posete ovu izložbu u Kući kralja Petra Prvog do 15. jula, dok su termini posete Prezentaciji odabranih eksponata sa stručnim vođenjem 10, 12. i 15. jula od 16 do 18 časova.

Top