Kneza Miloša 69, 11000 Beograd 011 20 61 700
Gradska opština
Savski venac
Arhiva

01. novembar 2018.

OBELEŽAVANJE STO GODINA OD OSLOBOĐENJA BEOGRADA U VELIKOM RATU I POKLON KUĆI KRALJA PETRA PRVOG

OBELEŽAVANJE STO GODINA OD OSLOBOĐENJA BEOGRADA U VELIKOM RATU I POKLON KUĆI KRALJA PETRA PRVOG

Predsednica opštine Savski venac Irena Vujović ugostila je danas u Kući kralja Petra I mladog umetnika Damira Radda, koji je ovoj ustanovi kulture poklonio svoju sliku - portret kralja Petra Prvog Karađorđevića. Obilazeći Memorijalnu sobu koju će, kao deo stalne postavke, krasiti delo ovog mladog slikara, Vujovićeva je pohvalila njegov rad, dodajući da će portret kralja obogatiti sadržaj Kuće kralja Petra.

 

-Zahvaljujem se Damiru Raddu na divnom gestu. Opština Savski venac podržava mlade umetnike i nadam se da ćemo umeće i stvaralaštvo ovog talentovanog umetnika ponovo videti u Kući kralja Petra, gde je nedavno i održao svoju prvu samostalnu izložbu. Verujem u mlade ljude, a Damiru želim mnogo uspeha u daljem radu i još mnogo uspešnih izložbi – rekla je Vujović.

 

Damir Radd je prvi umetnik sa ovih prostora čija se slika nalazi u Beloj kući kod aktuelnog predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa, a nakon uspešno realizovane izložbe u Kući kralja Petra I odlučio je da svoj rad - portret kralja Petra, pokloni ovom zdanju.

 

-Veliko je zadovoljstvo što svojim delom mogu da doprinesem kulturnom sadržaju Kuće kralja Petra. Ovo je i jedna vrsta zahvalnosti za uspešnu saradnju sa ovom institucijom kulture i izraz želje da upotpunim stalnu postavku Memorijalne sobe - rekao je Damir.

 

U Kući kralja Petra I danas će u saradnji sa Društvom za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. biti održana svečanost povodom obeležavanja sto godina od oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu. Program će početi u 16 časova, a o kralju Petru, proboju Solunskog fronta, oslobođenju Beograda i završetku Velikog rata govoriće istoričar Sava Samardžić, dok će kratka svedočanstva starih ratnika sa Solunskog fronta govoriti kadeti Kriminalističko - policijske akademije. Sva svedočanstva su autentična i preuzeta su delom iz dnevnika predaka članova Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918., a delom iz knjiga “Veliki dani Srbije 1914-1918”, autora Adama Stošića, i “Napred u otadžbinu  – proboj Solunskog fronta Žike Živulovića Serafima.

 

Predsednica opštine je pozvala sugrađane da prisustvuju svečanosti u Kući kralja Petra i dodala da je važno da se svakog prvog novembra setimo herojske odbrane naše prestonice u Prvom svetskom ratu, kada je Beograd pokazao kako se bori za slobodu i kako se brani svoj grad i otadžbina.

 

Top