Kneza Miloša 69, 11000 Beograd 011 20 61 700
Gradska opština
Savski venac
Arhiva

27. decembar 2018.

ODRŽANA SVEČANA SKUPŠTINA EVROPSKE AKADEMIJE NAUKA U OPŠTINI SAVSKI VENAC

ODRŽANA SVEČANA SKUPŠTINA EVROPSKE AKADEMIJE NAUKA U OPŠTINI SAVSKI VENAC

U velikoj sali opštine Savski venac Evropska akademija nauka danas je održala Svečanu godišnju skupštinu na kojoj su prisustvovali brojni članovi iz zemlje, regiona i Evrope. Ispred opštine Savski venac, Skupštini EAN su prisustvovali Zoran Kocić – zamenik predsednice opštine i  Sava Martinović – sekretar Skupštine opštine.

Zoran Kocić se prigodnim govorom obratio prisutnima, a predsednica Evropske akademije nauka Snježana baronesa Rajačić izrazila je zahvalnost Opštini za gostoprimstvo, te istakla da se nada još kvalitetnijoj saradnji na različitim projektima u sledećoj godini.

Ona je dodala da je Evropska akademija nauka postala reprezentativan, ugledan i cenjen subjekt nauke, umetnosti, inovacija, te multidisciplinarne podrške u nacionalnom, regionalnom i evropskom domenu.

-Evropska akademija nauka je mesto okupljanja za sve one koji imaju šta novo i korisno podariti državi i čovečanstvu, bez obzira na dob, pol, versku i nacionalnu pripadnost – istakla je predsednica Evropske akademije nauka i naglasila da je znanje ključni faktor u razvoju konkurentnosti privrede, pogotovo u ovoj eri digitalizacije, kada za znanje ne postoje ni prepreke, ni granice.

-Znanje se mora stalno usavršavati. Akademski građani nemaju luksuz predaha, jer u ovo savremeno vreme nauka galopom juri napred. Potrebno je da se radi na aktivnijoj razmeni naučno-istraživačkih i praktičnih saznanja i iskustava u procesu pristupanja regije EU. Snaga Evropske akademije nauka su znanje i inovacije, a to su danas dva osnovna načela koja pokreću svet – zaključila je Rajačić.

U toku svečanog dela promovisani su novi članovi Akademije, koji su poneli titulu akademika. I to u Odeljenju nauka Vladimir Stepanovič Kondratenko iz Rusije i prof. dr Dževad Termiziz (BiH); Dušan Milisavljević u Odeljenju umetnosti, te u Odeljenju inovacija dr Boro Vujasini i dopisni član Slobodan Iljić.

Na Skupštini su dodeljene Godišnje nagrade “PETAR BARON RAJAČIĆ” u tri  kategorije- za nauku akademiku prof. dr Nedeljku Stankoviću, za kulturu akademiku Miroslavi Kojić, a za inovacije akademiku Mladenu Kariću.

Nagradu Junak nauke – „HERO OF SCIENCES 2018“ poneo je akademik prof. dr Muhamed Abdul Aziz al Bakeriz Katara, dok je predsednici Snježani baronesi Rajačić za izuzetan doprinos razvoju inovacija i međunarodnu saradnju uručen orden Međunarodnog inovacionog kluba Arhimedes iz Ruske Federacije.

Na održanoj skupštini potpisan je i sporazum o poslovno tehničkoj saradnji u oblasti inovacija između Evropske akademije nauka i Arhimedesa iz Rusije.

 

Top