Kneza Miloša 69, 11000 Beograd 011 20 61 700
Gradska opština
Savski venac
Arhiva

28. oktobar 2021.

ODRŽANA TRIBINA “UTICAJ PANDEMIJE NA NASILJE NAD ŽENAMA U SRBIJI”

ODRŽANA TRIBINA “UTICAJ PANDEMIJE NA NASILJE NAD ŽENAMA U SRBIJI”

Tribina “Uticaj pandemije na nasilje nad ženama u Srbiji” održana je danas u svečanoj sali opštine Savski venac, povodom obeležavanja međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, a u oviru projekta koji podržava Sekretarijat za socijalnu zaštitu Grada Beograda.

 

Savski venac je prva opština na kojoj je otvorena ova tribina, a predstavljeni su problemi nasilja sa kojima se žene susreću u vreme pandemije. Prisutnima su se prvo obratili Predsednik opštine Savski venac Miloš Vidović i Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević koji su stavili akcenat na brojne izazove kojima su izložene žene u Srbiji kada se radi o nasilju i istakli da se suočavamo sa njihovom neprekidnom borbom koja pogađa celo društvo. O važnosti uključivanja što više žena u rad nadležnih tela u svojim lokalnim zajednicama kroz podnošenje inicijativa i ukazivanje na svaki oblik diskriminacije koji predstavlja, osim lokalnog, i globalni problem, predstavile su Marija Sušić, Načelnica GO Savski venac, Sofija Pajić, Rukovodilac odeljenja Savski venac-Gradskog centra za socijalni rad i Tanja Marinković, Predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost GO Savski venac.

 

Opština Savski venac se trudi da pomogne ženama, u okviru domena svoje nadležnosti, a služba za besplatnu pravnu pomoć opštine je uvek je usluzi sugrađankama. Žene, žrtve nasilja, kontaktiraju nas da bi dobile savet kome da se obrate kada su suočene sa nasiljem. Na nasilje ne smemo ćutati ni kao pojedinci ni kao društvo – izjavila je Marija Sušić i dodala da su žene u većini slučajeva ekonomski zavisne od nasilnika, te i da je opština u proteklom periodu realizovala brojne projekte usmerene ka ženama i njihovom ekonomskom osnaživanju, zajedno sa društveno-odgovornim kompanijama koje su se priključile u ostvarenju zajedničkog cilja da sve žene budu ravnopravne i da nijedna ne trpi nasilje, a ako ga trpi, da je podstaknemo da to nasilje prijavi. Jedan od njih je "Budi IT dama", a drugi je tromesečni projekat "Samoodbrana pod stresom". Zato je naša poruka ženama da nisu same i da treba da imaju poverenje u institucije.

Top