Kneza Miloša 69, 11000 Beograd 011 20 61 700
Gradska opština
Savski venac
Arhiva

02. april 2018.

Održano prvo predavanje u okviru tribina "Podizanje svesti o mentalnom zdravlju"

Održano prvo predavanje u okviru tribina

Prvo akreditovano predavanje u okviru ciklusa tribina “Podizanja svesti o mentalnom zdravlju“, koje organizuju Opština Savski venac i Klinika za psihijatriju Kliničkog centra Srbije, održano je danas  u Svečanoj sali opštine.

Predavanje na temu „Rane intervencije u psihozi“ vodile su prof. dr Nađa Marić Bojović i asist. dr Marina Mihaljević.

Predavanja su besplatna, a tema je namenjena lekarima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i psiholozima u srednjim školama koji prvi dolaze u kontakt sa mladim osobama pod rizikom, da bi bolje prepoznali rane znake psihoze, kao i mogućnosti daljih intervencija. Takođe, predavanje je prilagođeno za opštu populaciju koja želi da sazna nešto više o ovim mentalnim poremećajima koji se javljaju u periodu adolescencije.

Kako je objasnila asist.dr Marina Mihaljević društveno opterećenje usled kasne detekcije i komplikacija psihotičnih poremećaja snosi pojedinac, porodica i cela društvena zajednica.

-U svetu se već preko dve decenije radi na tome da se pažljivo odabranim intervencijama deluje u početnim fazama psihoze. Znanja o tome su u stalnom porastu. Podaci pokazuju da su upravo rane faze bolesti, ili još ranije, faze prodroma, što znači ispod praga za postavljanje dijagnoze, ali sa pojačanim intenzitetom patoloških procesa u mozgu, najpovoljniji su vremenski okvir da se započne kontrola simptoma, da se spreče komplikacije i hronicitet- istakla je dr Mihaljević.

Predavanju je prisustvovalo oko 50 lekara i psihologa, kao i drugih zainteresovanih građana za ovu temu.

Na predavanju je predstavljena oblast rada Odeljenja za rane intervencije u psihijatriji KZP KCS, kojem je pridružena od nedavno i Ambulanta za rane intervencije u psihotičnim i afektivnim poremećajima.

Top