Kneza Miloša 69, 11000 Beograd 011 20 61 700
Gradska opština
Savski venac
Arhiva

27. januar 2021.

OTKRIVEN SPOMENIK STEFANU NEMANJI

OTKRIVEN SPOMENIK STEFANU NEMANJI

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić zvanično je otkrio i javnosti predstavio spomenik Stefanu Nemanji na Savindan, 27. Januara 2021. godine. Svečanoj manifestaciji prisustvovao je i predsednik Gradske opštine Savski venac, Miloš Vidović. 

Spomenik je postavljen na Savskom trgu u Beogradu, na početku Nemanjine ulice, ispred nekadašnje zgrade Glavne železničke stanice i sa veličanstvenom dekorativnom rasvetom krasi Savski trg koji sada ponosno nosi svetsku titulu najimpozantnijeg obeležja glavnog grada.  Predstavlja delo ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova, člana Ruske akademije umetnosti i prikazuje vladarsku  figuru Stefana Nemanje u plemićkoj odori. U desnoj ruci se nalazi mač, a u levoj ruci je Hilandarska povelja. Postament je sačinjen od više elemenata.  U pitanju je  napukli  vizantijski šlem, simbol Nemanjine borbe za nezavisnost od Romejskog carstva, iz koga izranja vladarsko žezlo, simbol vladarske moći. 

Spomenik je visok oko 23 metra iznad, pet metara ispod zemlje i težak  oko 80 tona. Na taj način, postao je najviši spomenik na teritoriji Srbije. O veličini spomenika govori i podatak da u šlemu može da bude više ljudi istovremeno, zbog čega predstavlja  svojevrstan muzej na otvorenom. Oko žezla spomenika namontirani su fragmenti vizantijskog šlema sa čije su unutrašnje strane  unikatni mozaici i reljefi koji predstavljaju najvažnije delove iz života Stefana Nemanje, odnosno segmente srpske istorije za vreme njegove vladavine. 

Otkrivanje spomenika predstavlja „istorijski” dan jer je namenjen Stefanu Nemanji, srpskom vladaru i rodonačelniku najznačajnije srednjovekovne dinastije. Osim visoke umetničke vrednosti ovaj spomenik ima izuzetan istorijski i kulturni značaj za srpski narod. Predstavlja simbol srpskog napretka i pobede, a objašnjava postojanje srpskog naroda, njegove korene kao i rast naše države i duhovnosti – rekao je Vidović.

Vidović je podsetio da je plato oko spomenika popločan kamenim kockama starim više od 100 godina, koje su pronađene tokom radova u neposrednoj  blizini Savskog trga. Na rekonstruisanom trgu nalaze se zelene površine sa zasađenim stablima i prostor predviđen za šetnju, a ispod trga  izgrađena je nova kanalizaciona crpna stanica. Tramvajski saobraćaj ubuduće će se kretati po obodu Savskog trga koji će imati 32.000 kvadrata, od čega će 20.000 biti pešačka zona, sa skoro 300 stabala, i dodao da je sasvim sigurno da svojim veličanstvenim izgledom čini jedan od najlepših delova grada i predstavlja jedan od najznačajnih projekata na opštini, koji suštinski menja lice  Savskog venca. 

Zahvaljujući projektu Beograd na vodi i rekonstrukciji Savskog trga, ovaj deo naše opštine postaje centar i novi simbol grada. Pun sjaj spomenika Stefanu Nemanji sada konačno kruniše ne samo Savski venac, već i Beograd i Srbiju, te ih stavlja na pijedestal najlepših trgova u Evropi. Opština Savski venac ponosno svojim građanima pruža velelepni izgled Savskog trga i spomenika, koji svojim sjajem bajkovito ukrašava jedan od  najlepših delova Beograda, naš Savski venac. U prethodnom periodu na Savskom vencu je mnogo urađeno, a  nakon ovih strateških projekata, značajnih ne samo za Savski venac nego i za celu Srbiju, očekuju nas novi projekti koji će uticati na poboljšanje kvaliteta života naših građana – zaključio je Vidović.
 

Top