Kneza Miloša 69, 11000 Beograd 011 20 61 700
Gradska opština
Savski venac
Arhiva

05. mart 2019.

Park na Savskom vencu dobija ime „Branko Parać- Relja“

Park na Savskom vencu dobija ime „Branko Parać- Relja“

Na jučerašnjoj sednici Skupštine grada Beograda  usvojena je  odluka  da park  koji se nalazi pored Osnovne škole „Stefan Nemanja", na uglu Ulica Vase Pelagića i Ljube Jovanovića na Savskom vencu, dobije ime po narodnom heroju i učesniku Narodnoslobodilačke borbe, Branku Paraću Relji.

Incijativu da park nosi naziv  „Branko Parać - Relja“ podnela je predsednica opštine Savski venac Irena Vujović na predlog građana.

U njegovu čast osnovna škola na Senjaku  decenijama je  nosila naziv „ Narodni heroj Branko Parać“.

 Kolika je važnost imena ovog narodnog heroja  u lokalnoj zajednici, svedoči činjenica da brojni građani ovog dela opštine i dalje taj kraj i tu školu zovu imenom Branka Paraća.

Ova inicijativa je način da se jedan naziv koji je bio u upotrebi decenijama na Senjaku i Topčiderskom brdu i za koji je emotivno i dalje vezan veliki broj građana ovog dela opštine, na jedan adekvatan i primeren način ponovo vrati u upotrebu.

Branko Parać-Relja pre Drugog svetskog rata radio je u Zavodu za izradu novčanica u Topčideru.  Posle okupacije Jugoslavije, u leto 1941. godine postao je član udarnih grupa, koje su vršile razne akcije protiv okupatora, posebno na Senjaku gde je i živeo. Poginuo je tokom borbe kod Lapova 1943. godine.