Kneza Miloša 69, 11000 Beograd 011 20 61 700
Gradska opština
Savski venac
Arhiva

01. novembar 2019.

Potpisan Protokol o besplatnom dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju za štićenice Sigurne kuće

Potpisan Protokol o besplatnom dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju za štićenice Sigurne kuće

Na današnjoj sednici gradskog Saveta za rodnu ravnopravnost, kojoj je predsedavala predsednica Irena Vujović, potpisan je Protokol o saradnji između kompanije „Dunav osiguranje” i Sigurne kuće kojim će sve 32 korisnice ove institucije u narednih godinu dana imati besplatno, kolektivno, dobrovoljno zdravstveno osiguranje. Potpisivanju su prisustvovale zamenica predsednice Saveta za rodnu ravnopravnost Nataša Stanisavljević, načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić, članica Gradskog veća Elena Bilić, sekretarka za informisanje Mirjana Pavičić i druge članice ovog saveta. 

Predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Irena Vujović istakla je da je potpisivanje današnjeg protokola rezultat poziva Saveta za rodnu ravnopravnost svim društveno -odgovornim kompanijama na saradnju i pomoć ženama kojima je ta pomoć najpotrebnija.

– „Dunav osiguranje” je u proteklom periodu bila jedna od kompanija koja je i zapošljavala žene iz Sigurne kuće, a danas je potpisan Sporazum o besplatnom zdravstvenom osiguranju za sve štićenice Sigurne kuće. Novembar je mesec kada se trudimo da sprovedemo i niz drugih aktivnosti koje su važne za ravnopravnost žena, te se  tako, pored borbe za sprečavanje nasilja nad ženama, borimo i za ekonomsko osnaživanje žena na teritoriji Beograda. U narednom periodu održaćemo nekoliko tribina na tu temu, kako bismo ohrabrili žene da se uključe u sve sfere društvenog života. Trudimo se da što više bude besplatnih sadržaja i projekata za žene kako bismo ih dodatno osnažile i kako bi na taj način one postale konkurentnije na tržištu rada – kazala je Vujovićeva, podsetivši da se 25. novembra obeležava i Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, kada će štićenicama Sigurne kuće na svečan način biti uručene besplatne polise zdravstvenog osiguranja.

Ona je podsetila da je u proteklom vremenu na opštini Savski venac organizovana obuka za 150 žena u programu „Budi IT žena”, ali i da su na teritoriji celog grada  organizovane i različite radionice i obuke za žene o poslovnom nastupu, pisanju CV-a i dr.

– Do sada su iz Sigurne kuće zaposlene tri radnice u kompaniji Dunav osiguranje. One su odlične radnice. Na zahtev žena obezbedili smo i edukaciju koja se odnosi na odbranu od fizičkog napada na starom DIF-u i nastojaćemo da pozitivno odgovorimo na svaki zahtev. Naša vrata su im otvorena i želimo da im zajednički pomognemo da ostvare svoje ciljeve – kazala je Irena Vujović.

Članica Izvršnog odbora kompanije „Dunav osiguranje” Ivana Soković podsetila je na kontinuiranu saradnju sa Savetom za rodnu ravnopravnost i Sigurnom kućom i naglasila da su tri žene do sada u ovoj kompaniji stekle životnu sigurnost.
– Ovog puta obezbedili smo za sve štićenice Sigurne kuće zdravstveno osiguranje. Pored vanbolničkog lečenja, za koje se nadamo da im neće biti potrebno, obezbedili smo za njih i kompletan sistematski pregled. Time želimo da im pokažemo da treba da vode računa o sebi i svom zdravlju a naša kompanija biće tu da im pomogne da svoja prava ostvare na najbolji mogući način – kazala je Sokovićeva.

Irena Stanojević iz Sigurne kuće zahvalila je Gradu Beogradu i „Dunav osiguranju” na podršci i ukazala da postupak ove kompanije mnogo znači ženama iz Sigurne kuće.

– Podršku nam pružaju i druge kompanije koje zapošljavaju žene i to je veoma važno za izlazak iz kruga nasilja. Bez ekonomskog osnaživanja, teško je očekivati da žene opstanu same, naročito ako imaju decu. Briga o zdravlju nije ništa manje bitna. Ona znači i promenu percepcije o sebi, jer te žene dolaze bez ideje da su one bitne i značajne, što za posledicu ima zapostavljanje vlastitog zdravlja. Zato nam ova pomoć „Dunav osiguranja” veoma mnogo znači, jer će doprineti da žene iz kruga nasilja izađu osnažene i u budućnosti, imajući bolje mišljenje o sebi, ostvaruju bolje partnerske odnose – istakla je Irena Stanojević.

Tokom sednice, članice Saveta za rodnu radnu ravnopravnost razgovarale su i o aktivnostima povodom obeležavanja predstojećeg Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, te održavanju tribina i predavanja kojim će se ukazati na potrebu društva da u svakom trenutku reaguje na nasilje u porodici.

Foto: Beoinfo

Top