Kneza Miloša 69, 11000 Beograd 011 20 61 700
Gradska opština
Savski venac
Arhiva

20. maj 2020.

Savski trg sa spomenikom Stefanu Nemanji gotov u drugoj polovini septembra

Savski trg sa spomenikom Stefanu Nemanji gotov u drugoj polovini septembra

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je temelj za budući spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu završen, a sam spomenik iz Rusije trebalo bi da pristigne u najskorijem mogućem roku. Kada je reč o radovima na Savskom trgu, čitava rekonstrukcija trebalo bi da bude završena u drugoj polovini septembra.

– Spomenik će biti visine 23 metra, što je visina sedmospratne zgrade, zbog čega je i postavljen temelj na šipovima na dubini od petnaest metara. To će biti najveći spomenik u Srbiji i na taj način ćemo se odužiti onome ko je osnovao srednjovekovnu srpsku  državu – rekao je Vesić, podsećajući da je predlog za izgradnju spomenika dao predsednik Aleksandar Vučić.


Vesić je precizirao da je spomenik trebalo da krene put Beograda krajem marta, ali se to nije desilo zbog epidemije.


– Spomenik je završen i očekujemo da se veoma brzo završi protokol između srpskih i ruskih ministarstava kako bi u najkraćem roku bio upućen u Srbiju. Očekuje se dolazak i desetak majstora koji su vrlo vični i retko ih je naći u svetu i koji će, zajedno sa našim radnicima, raditi na postavljanju spomenika – istakao je Vesić.


Radovi na Savskom trgu u punom su jeku, dodao je Vesić, navodeći da se u blizini gradi najveća kanalizaciona crpna stanica u Beogradu. Sređuje se kompletna podzemna i nadzemna infrastruktura, precizirao je on.


Zamenik gradonačelnika je dodao i da će na Savskom trgu biti zasađeno 250 novih stabala, te da će oko 4.000 metara kvadratnih biti pod travnatom površinom. On je podsetio da će se saobraćaj odvijati po obodima rekonstruisanog Savskog trga.


– Od 8. maja funkcioniše automobilski i tramvajski saobraćaj od Karađorđeve prema Nemanjinoj ulici. Trenutno se izvode radovi na istom potezu od Nemanjine ka Savskoj ulici. Završena je rekonstrukcija fasade stare Železničke stanice, gde će se prema najavama Vlade Srbije verovatno nalaziti Muzej Nikole Tesle. Na mestu nekadašnjih železničkih perona u budućnosti će se ukrštati prva i druga linija metroa. I ovaj deo će zaista postati novi centar grada – ukazao je Vesić.


On je najavio rekonstrukciju fasada oko Savskog trga, kao i iseljenje glavne autobuske stanice do kraja godine.


– Punim tempom radi se na izgradnji nove autobuske stanice u Bloku 42. Počinju radovi i na pristupnim saobraćajnicama. Beograd se ubrzano razvija, poštujemo istoriju, ali i hrlimo u budućnost – zaključio je zamenik gradonačelnika.

Izvor: Beoinfo

Top