Kneza Miloša 69, 11000 Beograd 011 20 61 700
Gradska opština
Savski venac
Arhiva

20. oktobar 2021.

SVEČANO OBELEŽENA 77. GODIŠNJICA OD OSLOBOĐENJA SAVSKOG VENCA I BEOGRADA

SVEČANO OBELEŽENA 77. GODIŠNJICA  OD OSLOBOĐENJA SAVSKOG VENCA I BEOGRADA

Povodom obeležavanja Dana oslobođenja Beograda i opštine Savski venac u Drugom svetskom ratu, SUBNOR Savski venac je organizovao danas skup u svečanoj sali Gradske opštine.

Manifestaciju je svečano otvorila predsednica SUBNOR-a Savski venac Olga Stoiljković Trifunović. Ispred opštine prisutne je pozdravio predsednik Skupštine GO Savski venac Strahinja Kukić.

Predsednica je istakla da je oslobođenje glavnog grada imalo moralno-politički značaj i izazvalo nov borbeni polet za konačno oslobođenje zemlje. Beogradska operacija je počela 10, a završila 20. oktobra - oslobođenjem Beograda i 22. oktobra oslobođenjem Zemuna, u zajedničkoj operaciji Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i jedinica sovjetske Crvene armije. 

Iz izvoda ratnih dnevnika, direktor „Reflektor teatra“ Marko Panajotović citirao je naređenja i zapovesta Štaba Prvog proleterskog korpusa za napad na Beograd kao i za konačno oslobođenje otadžbine od fašističkog okupatora. 

Priređen je i prigodan kulturno-umetnički program u kome su učestvovala deca Umetničkog centra „Zmaj“ pod rukovodstvom  Sofije Malić, kadeti Vojne gimnazije koje je predvodila pedagog Marija Sarić, učenica OŠ „Vojvoda Mišić“ Milica Mraović i Radivoj Knežević, dramski umetnik. 

Top