Kneza Miloša 69, 11000 Beograd 011 20 61 700
Gradska opština
Savski venac
Arhiva

14. decembar 2019.

Tribina "Budimo bezbedni" održana u Kući kralja Petra I

Tribina "Budimo bezbedni" održana u Kući kralja Petra I

U Kući kralja Petra Prvog na Senjaku sinoć je održana tribina "Budimo bezbedni" na kojoj je, u prisustvu velikog broja žena, o bezbednosti u saobraćaju i saobraćajnoj kulturi iz svog iskustva govorila voditeljka Dea Đurđević.

Na tribini se obratila i predsednica Gradske opštine Savski venac Irena Vujović. Ona je rekla da Opština Savski venac često organizuje druženja za dame i tribine na različite društvene teme, te da je ova opština među prvima u Beogradu osnovala Savet za rodnu ravnopravnost.

- Večeras ćemo razgovarati o nasilju u saobraćaju koje je podjednako važna tema kao i nasilje u porodici. Drago mi je što je sa nama Dea Đurđević, hrabra žena i veliki borac, koja će svoje iskustvo nakon teške saobraćajne nesreće koju je doživela da podeli sa nama. Dea je pravi primer da žene mogu sve - rekla je Irena Vujović.

Vujovićeva je podsetila i na mnogobrojne programe koje je u cilju podrške ženama u prethodnom periodu realizovala Gradska opština Savski venac.

- Jednu od akcija namenjenih damama realizovali smo ove godine u saradnji sa Auto-moto savezom Srbije. U okviru akcije ženama vozačima sa Savskog venca uručili smo 100 super članskih kartica AMSS, koje im obezbeđuju pomoć na putu i brojne pogodnosti na putevima Srbije i Evrope - rekla je Irena Vujović i dodala da su vrata Opštine za žene uvek otvorena, te ih pozvala da se svojim idejama i predlozima uključe u rad opštinskog Saveta za rodnu ravnopravnost.

Voditeljka televizije Pink Dea Đurđević u februaru je doživela tešku saobraćajnu nesreću, kada je na trotoaru udario autobus i zakucao za zid KBC Dragiša Mišović, usled čega je zadobila teške povrede opasne po život. Dea je na tribini u Kući kralja Petra govorila o svom iskustvu, borbi za život, brojnim operacijama, razmišljanju o (ne)važnim stvarima i ljudima u životu, velikoj podršci znanih i neznanih ljudi, psihičkim i fizičkim posledicama nesreće.   

- Saobraćajna nesreća može svakom da se dogodi, svake sekunde. Ljudski životi i sudbine su u rukama svakog od nas, a saobraćaj nije samo mehanička radnja tokom koje se odvezemo od tačke A do tačke B - istakla je Dea.

Svi misle "Neće to baš meni da se dogodi" i tu greše" - rekla je Dea i dodala da svi ljudi uticajni u svom poslu, pogotovo javne ličnosti, imaju obavezu da govore o značaju bezbednosti u saobraćaju.
Dea je pohvalila kontinuiran rad i stalnu kampanju predsednice Opštine Savski venac koja je usmerena ka pravilnoj edukaciji prvenstveno mladih učesnika u saobraćaju i promeni svesti starijih ljudi, kao i veliku podršku koju Irena Vujović pruža ženama.

- Doktor je rekao da sam ja jedna u milion osoba koja je u saobraćajnoj nesreći zadobila višestruke teške telesne povreda, od kojih je svaka za sebe bila potencijalno smrtonosna i sve to preživela. Hajde da svako od nas bude jedan od milion po nekom drugom dostignuću -  poručila je voditeljka i dobila veliki aplauz prisutnih u Kući kralja Petra Prvog.

Svojim prisustvom, tribinu su podržale i narodne poslanice u Skupštini Republike Srbije Andrijana Avramov, Vesna Marković i Olivera Ognjanović.

 

Top