Kneza Miloša 69, 11000 Beograd 011 20 61 700
Gradska opština
Savski venac
Arhiva

13. mart 2019.

U subotu besplatni dermoskopski pregledi u Domu zdravlja „Savski venac“

U subotu besplatni dermoskopski pregledi u Domu zdravlja „Savski venac“

Opština Savski venac u saradnji sa Domom zdravlja „Savski venac“, u Mesecu borbe protiv karcinoma, organizuje besplatne preventivne dermoskopske preglede za građane u subotu, 16. marta u periodu od 9.00 do 16.00 časova.

Dermoskopija je neinvazivna dijagnostička metoda koja omogućava precizniju dijagnostiku promena na koži. Svi oblici raka kože u stalnom su porastu u svetu i u Srbiji. Stav Svetske zdravstvene organizacije je da je prekomerno izlaganje UV radijaciji ozbiljno pitanje javnog zdravlja i da ima veoma bitnu ulogu u nastanku raka kože. Zbog dobro organizovanih kampanja za prevenciju i rano otkrivanje raka kože, u razvijenim zemljama se 80 odsto melanoma otkrije u ranoj fazi bolesti, za razliku od Srbije gde lečenje započinje najčešće kasno. Svetska iskustva potvrđuju da je, ukoliko se bolest otkrije u ranoj fazi, mogućnost izlečenja 90 odsto.

Razlozi ovako poraznih ishoda u Srbiji su, kako nedovoljna svest o neophodnosti pravilne zaštite kože od negativnog uticaja sunčevog zračenja, tako i odbijanje osoba sa potencijalno opasnim promenama na koži da priznaju da se bolest može dogoditi njima, što dovodi do kasnog obraćanja lekaru i dermatologu.

Preglede će vršiti spec. deramtovenerolog u prostorijama Doma zdravlja „Savski venac“ u Pasterovoj 1.