Kneza Miloša 69, 11000 Beograd 011 20 61 700
Gradska opština
Savski venac
Arhiva

03. oktobar 2019.

U subotu besplatni pregledi dojki za sugrađanke sa teritorije opštine u DZ „Savski venac“

U subotu besplatni pregledi dojki za sugrađanke sa teritorije opštine u DZ „Savski venac“

Opština Savski venac u saradnji sa Domom zdravlja „Savski venac“ organizuje besplatne ultrazvučne i palpatorne preglede dojki, a prema potrebi i mamografska snimanja za sugrađanke sa teritorije opštine, koji će se obavljati u subotu, 5. oktobra  u prostorijama Doma zdravlja u Pasterovoj 1, od 8 do 16 časova.

Sugrađanke će bez uputa i bez zdravstvene knjižice moći da obave preglede, kao i da dobiju edukativne savete o samopregledu dojki i značaju preventivnih pregleda.

Ova akcija organizuje se u Mesecu borbe protiv karcinoma dojke kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost raka dojke i podigla svest o značaju prevencije i ranog otkrivanja, kao i o mogućnostima pravovremenog započinjanja lečenja osoba obolelih od raka dojke.

 

Izbor životnih navika igra ključnu ulogu za zdravlje grudi svake žene. Redovna fizička aktivnost, izbegavanje gojaznosti i regulacija telesne težine, kao i izbalansirana ishrana su bitni faktori za očuvanje zdravlja grudi.

 Prema dostupnim podacima, širenjem svesti o prevenciji rizikofaktora i promenom načina života kod oko 25% do 33% žena može se prevenirati rak dojke.

Kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi uz adekvatnu dijagnostiku i lečenje, šanse za izlečenje i produžetak života su daleko veće nego u slučajevima kada se ova bolest otkrije u kasnoj fazi i u preko 90% slučajeva lečenje ima dobru prognozu. Međutim, zbog kasnog otkrivanja bolesti smrtnost od karcinoma dojke još uvek je veoma visoka.

Svaka žena treba da obavlja samopregled dojki svakog meseca i da započne sa redovnim mamografskim pregledima dojki najkasnije od 50. godine života.

Top