Kneza Miloša 69, 11000 Beograd 011 20 61 700
Gradska opština
Savski venac
Arhiva

26. septembar 2019.

U subotu besplatni pregledi u Domu zdravlja „Savski venac“ za građane Savskog venca

U subotu besplatni pregledi u Domu zdravlja „Savski venac“ za građane Savskog venca

Opština Savski venac u saradnji sa Domom zdravlja „Savski venac“ povodom obeležavanja Svetskog dana srca organizuje besplatne preglede u prevenciji bolesti srca koji će se obavljati u subotu, 28. septembra  i namenjeni su građanima Savskog venca.

 U prostorijama Doma zdravlja „Savski venac“ u Pasterovoj 1, u periodu od 8 do 16 časova, građani će moći da obave kardiološke preglede uz EKG, po potrebi i ultrazvuk srca, merenje nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska, kao i da dobiju savete lekara vezane za ishranu i eventualno dalje preglede ili preventivne aktivnosti.

 

Ove godine Svetski dan srca obeležava se 29. septembra pod sloganom „Budi heroj svoga srca“ naglašavajući značaj zdravih stilova života, kao i značaj prevencije faktora rizika za nastanak bolesti srca i krvnih sudova u svim populacionim grupama.

Zabluda je da od bolesti srca i krvnih sudova obolevaju samo starije osobe, osobe muškog pola i bogati. Bolesti srca i krvnih sudova pogađaju žene kao i muškarce, ali je rizik ozbiljno potcenjen kod žena. Važno je da se žene upoznaju sa svojim rizikom od obolevanja od bolesti srca i krvnih sudova i da preduzmu mere kako bi zaštitile sebe i svoju porodicu.

I deca su izložena riziku za pojavu bolesti srca i krvnih sudova koje mogu da se jave i pre rođenja, tokom fetalnog razvoja, a taj rizik raste tokom detinjstva usvajanjem loših životnih navika kao što su nepravilna ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti i izloženost duvanskom dimu.

Top