Kneza Miloša 69, 11000 Beograd 011 20 61 700
Gradska opština
Savski venac
Arhiva

06. mart 2019.

UTORKOM BESPLATNE POSETE MUZEJU AFRIČKE UMETNOSTI ZA GRAĐANE SAVSKOG VENCA

UTORKOM BESPLATNE POSETE MUZEJU AFRIČKE UMETNOSTI ZA GRAĐANE SAVSKOG VENCA

Izložba „Duhovi Afrike – ritualna zapadnoafrička umetnost“ otvorena je u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu.

Izloženi predmeti povezani su sa religijskom praksom i duhovnim verovanjima Afrikanaca. Različiti duhovi, od predačkih figura do nebeskih supružnika, agrikulturnih mitskih heroja ili duhova zaštitnika prikazani su na maskama, skulpturama, drvenim figurama, amuletima, tkaninama i lovačkom odelu. Na postavci je prikazano oko pedeset predmeta koji vode poreklo iz zapadnoafričkih naroda Baga, Ašanti, Dogon, Bamana, Joruba, Senufo, Baule, Dan, Bobo, Mosi. Eksponati su nastali sredinom i tokom druge polovine 20. veka, a većinom potiču iz zbirke Vede i dr Zdravka Pečara, donatora i idejnih tvoraca Muzeja afričke umetnosti. Postavka je obogaćena fotografijama i arhivskim materijalom koji ilustruje značenja i kontekst upotrebe ritualnih predmeta.

Zahvaljujući dobroj saradnji između Opštine Savski venac i Muzeja afričke umetnosti, do kraja marta, svakog utorka od 17 časova, za građane Savskog venca biće organizovana  besplatna vođenja kroz izložbu. Zbog ograničenog broja posetilaca u grupi potrebno je da se zainteresovani sugrađani prijave na broj telefona 011/2061-800, svakog radnog dana, ili na mejl adresu: besplatno@savskivenac.rs

Izložba je otvorena do 15. aprila, a za najmlađe posetioce svake nedelje u 11 sati održavaju se prateće kreativne radionice.