Kneza Miloša 69, 11000 Beograd 011 20 61 700
Gradska opština
Savski venac
Arhiva

01. mart 2019.

Utorkom besplatne posete Muzeju afričke umetnosti za građane Savskog venca

Utorkom besplatne posete Muzeju afričke umetnosti za građane Savskog venca

U Muzeju afričke umetnosti večeras u 19 časova biće otvorena nova tematska izložba pod nazivom “Duhovi Afrike – ritualna zapadnoafrička umetnost”, višeg kustosa Aleksandre Prodanović Bojović. Izložbu će otvoriti dr Senka Kovač, profesor Odeljenja za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

 

Predmeti izabrani za izlaganje povezani su sa religijskom praksom i duhovnim verovanjima zapadnoafričkih naroda. Različiti duhovi, od predačkih figura do nebeskih supružnika, agrikulturnih mitskih heroja ili duhova zaštitnika biće prikazani na maskama, skulpturama, drvenim figurama, amuletima, tkaninama i lovačkom odelu. Na postavci će biti prikazano oko pedeset predmeta koji vode poreklo iz zapadnoafričkih naroda Baga, Ašanti, Dogon, Bamana, Joruba, Senufo, Baule, Dan, Bobo, Mosi. Eksponati su nastali sredinom i tokom druge polovine 20. veka, a većinom potiču iz zbirke Vede i dr Zdravka Pečara, donatora i idejnih tvoraca Muzeja afričke umetnosti. Postavka je obogaćena fotografijama i arhivskim materijalom koji ilustruje značenja i kontekst upotrebe ritualnih predmeta.

 

Zahvaljujući dobroj saradnji između Opštine Savski venac i ove ustanove kulture do kraja marta, svakog utorka od 17 časova, Muzej afričke umetnosti otvoriće svoja vrata za građane Savskog venca i omogućiti im besplatna vođenja kroz ovu izložbu. Zbog ograničenog broja posetilaca u grupi potrebno je da se zainteresovani sugrađani prijave na broj telefona 011/2061-800, svakog radnog dana, ili na mejl adresu: besplatno@savskivenac.rs.

 

Više informacija o izložbi nalazi se na zvaničnom sajtu Muzeja: http://www.mau.rs/sr/