Kneza Miloša 69, 11000 Beograd 011 20 61 700
Gradska opština
Savski venac
Arhiva

30. septembar 2019.

„Zmajevi čamci“ na Adi Ciganliji: Održani I „Euro Cup” i V Internacionalni „Dragon boat“ festival

„Zmajevi čamci“ na Adi Ciganliji: Održani I  „Euro Cup” i V Internacionalni „Dragon boat“ festival

Prvi  „Euro Cup Dragon boat“  i peti Internacionalni „Dragon Boat“ festival u organizaciji Srpskog „Dragon Boat“ saveza održan je u subotu 28. septembra na Adi Ciganliji na veslačkoj stazi kod tornja. Pokrovitelj manifestacije bila je opština Savski venac i Sekretarijat za privredu Grada Beograda.

Takmičenje je okupilo više od 150 učesnika, koji su se nadmetali u trkama malih i standardnih „zmajevih čamaca“ na distancama od 200 m i 500 m. Trke su bile organizovane u muškoj, ženskoj i miks kategoriji, u kojoj su podjednako zastupljeni veslači oba pola.

U revijalnom delu takmičinja veslale su žene iz udruženja „Budimo zajedno“, koje su pobedile rak dojke i na taj način poslale poruku da je ovo idealan sport za promociju zdravlja i podizanje svesti čitave populacije o raku dojke.

Čamci za takmičenje bili su bogato ukrašeni glavom i repom zmaja, a nezaobilazani članovi posade tradicionalno su bili bubnjar i kormilar. Bubnjar svojim udaranjem u doboš proizvodi zvuke otkucaja srca zmaja i na taj način usklađuje tempo veslača.

Top