ОБЕЛЕЖЕНА СЛАВА ОПШТИНЕ
01. avg 2023.

ОБЕЛЕЖЕНА СЛАВА ОПШТИНЕ САВСКИ ВЕНАЦ СВЕТИ СТЕФАН ДЕСПОТ СРПСКИ

U Svečanoj sali opštine Savski venac danas je obeležena slava opštine Sveti Stefan Despot Srpski.  Domaćin Slave bio je predsednik Skupštine opštine Strahinja Kukić , koji je zajedno sa predsednikom Milošem Vidovićem i parohom Vaznesenjske crkve u Beogradu Draganom Radovanovićem prelomio slavski kolač. Tradicionalno lomljenje slavskog kolača obavljeno je u prisustvu opštinskog rukovodstva, zaposlenih, prijatelja opštine i drugih uvaženih gostiju.

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog Stefana Lazarevića, despota srpskog, zajedno sa njegovom majkom, Svetom knjeginjom Milicom, monahinjom Evgenijom. Despot Stefan Lazarević je bio sin i naslednik svetog srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića, koji je poginuo u bici sa Turcima na Kosovu 1389. godine, i kneginje Milice. Na početku svoje vladavine (1393. godine) Stefan je nosio titulu kneza. Srpski Despot je postao 1402. godine,a 1403. proglasio je Beograd svojim glavnim gradom i uveo ga u red važnih evropskih književnih centara. Despot Stefan Lazarević važio je za izuzetno dobrog vojskovođu i viteza i smatra se jednim od najvećih srpskih književnika srednjeg veka o čemu govori i njegovo najpoznatije delo „Slovo ljubve“.

Mošti Svetog Stefana Despota Srpskog danas se nalaze u manastiru Koporin koji se nalazi blizu Velike Plane, koji je ujedno i zadužbina Stefana Lazarevića.